Nagyvilág

Veszélyben a koalíció Romániában

Romániában a felsőház, több kormánypárt segédletével hétfőn elutasította a kisebbségi törvény tervezetét, amellyel elveszhet az esély a kulturális autonómiára – adta hírül a Transindex című hírportál.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tiszteletet vár el partnereitől – hangoztatta Markó Béla, az RMDSZ elnöke hétfő esti rendkívüli sajtóértekezletén, amelyre azt követően került sor, hogy a román szenátus elutasította a romániai kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezetet.

Gheorghe Funar, a Nagy Románia Párt (PRM), valamint Ion Iliescu és Adrian Paunescu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátorai javaslatára 51 igen és 40 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett megszavazta a kulturális autonómia jogi kereteit megteremtő V. fejezet kiiktatását a törvényből.

Ezt követően a szenátorok 63 igen és 43 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett elfogadták azt az ellenzéki indítványt, hogy a szenátus egészében is utasítsa el a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezetet, amelyet az RMDSZ kezdeményezésére terjesztett a törvényhozás elé a koalíciós kormány.

A két szavazás során a kormánykoalíciót alkotó pártok több szenátora – az előzetes koalíciós megállapodást figyelmen kívül hagyva – nem szavazott, egyes esetekben pedig az ellenzéki PRM és PSD javaslatai mellett állt ki.

Markó Béla ezután sajtótájékoztatóján kijelentette, a koalíciós egyezség megszegésére, a közös kormányprogram figyelmen kívül hagyására került sor hétfőn a román szenátusban. A szövetség elnöke azonban közölte, hogy az RMDSZ egyelőre nem kíván kilépni a kormánykoalícióból. Markó kedvező megoldást vár a partnerektől a kialakult helyzetre a kormánykoalícióban részt vevő pártok vezetőivel hétfő este sorra kerülő megbeszélésen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik