Nagyvilág

Mégis elfogadnák a kisebbségi törvényt Romániában

A koalíció pártjai készek megszavazni a kisebbségi törvényjavaslatot, melyet hétfőn elutasítottak, és amely garantálná a kulturális autonómiát az erdélyi magyarság számára - mondta Calin Popescu Tariceanu román kormányfő.

Hétfőn a román parlament felsőháza több kormánypárti segédletével először kiiktatta a romániai kisebbségek jogállásáról szóló előterjesztésből a kulturális autonómiára vonatkozó fejezetet, majd elutasította a román koalíciós kormány által az RMDSZ kezdeményezésére benyújtott egész törvényjavaslatot. Ez elleni tiltakozásul a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátorai elhagyták a román szenátus ülését.

A két szavazás során a kormánykoalíciót alkotó pártok több szenátora – az előzetes koalíciós megállapodást figyelmen kívül hagyva – nem szavazott, egyes esetekben pedig az ellenzéki PRM és PSD javaslatai mellett állt ki. Markó Béla ezután kijelentette, hogy a koalíciós egyezség megszegésére került sor a szenátusban.

A határozat kapcsán Gyurcsány Ferenc kedden telefonon felhívta Markó Bélát, az RMDSZ elnökét és a román miniszterelnököt. Utóbbi biztosította őt arról, hogy a képviselőházban, amely a végső döntést meghozza, a koalíció valamennyi pártja kész megszavazni a kormányjavaslatot, és erről Markó Bélát is tájékoztatták. A szenátusban a törvényjavaslatot szintén leszavazó konzervatívok aggályaira más törvényben keresnek megoldást – mondta Taricenau.

Markó hangsúlyozta,  hogy az RMDSZ egyelőre nem kíván kilépni a koalícióból és kedvező megoldást vár a koalíciós pártok vezetőitől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik