Nagyvilág

Elfogadták az iraki alkotmányt

Az október 15-i iraki népszavazáson a lakosság a voksok 78 százalékával 21 százalék ellenében megszavazta az új alkotmányt - jelentette be az iraki országos választási bizottság.

Csupán két tartomány szavazott több mint kétharmados arányban az alaptörvény ellen, míg az elutasításhoz legalább három tartományi “nem” szavazatára lett volna szükség.

Korábban egyes szunnita vezetők aggályosnak tartották a népszavazás tisztaságát, ezért bizonyos helyeken ellenőrizték az urnák tartalmát, és szúrópróbaszerűen újraszámolták a szavazatokat. Előfordult, hogy több szavazócédulát találtak, mint amennyi a bejegyzett választópolgár. A déli síita és az északi kurd körzetekben az alkotmány támogatottsága egyes választóhelyeken elérte a 97-98 százalékot.

Az iraki alkotmányról szóló népszavazás szempontjából sorsdöntők voltak a vegyes lakosságú Ninive és Bakuba környékén leadott voksok. A tartományi választási bizottság jelentése szerint ezeken a vidékeken a szavazók több mint hetven százaléka támogatta az új iraki alaptörvényt.


Az alkotmány elfogadásával még az év vége előtt megalakul az új iraki kormány, és a parlament kijelöl egy bizottságot az alkotmányterv szövegének esetleges módosítására, amit szintén népszavazásra bocsátanak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik