Nagyvilág

A Yucatán-félszigeten pusztít a hurrikán

Özönvízszerű esőzéssel és heves széllökésekkel elérte a mexikói Yucatán-félsziget partvidékét helyi idő szerint pénteken a Wilma hurrikán, a szélviharnak Playa del Carmenban hat halálos áldozata volt.

A szél fákat csavart ki, autókat tört össze, az utcákat víz, üvegcserepek és más törmelék borította el. A mexikói kormány szükségállapotot rendelt el Yucatán szövetségi állam ötvenöt településén szombatra virradóra. Az ötfokozatú Saffir-Simpson-skála szerinti 4-es erősségű, lassan haladó, igen veszélyes vihar a miami amerikai országos hurrikánfigyelő központ (NHC) előrejelzése szerint várhatón némileg gyengülni fog a Yucatán-félsziget fölött. A hurrikán várhatóan 24 óra múlva hagyja el Cancún és a 80 kilométerre fekvő Playa del Carmen üdülőhelyek térségét, majd Kuba és Florida irányába halad tovább.

A Wilma szeme először a Cancúntól 130 kilométerre fekvő Cozumel szigetre, majd Playa del Carmenre csapott le, onnan haladt tovább Cancún felé. A mexikói meteorológiai szolgálat adatai szerint az idei atlanti-óceáni hurrikánszezon 12., eddigi legerősebb szélvihara szemének átmérője 55 kilométer, a teljes forgószélé pedig 750 kilométer.

Az NHC igazgatója, Max Mayfield nem túl optimistán nyilatkozott: mint mondta, ha a Wilma tartósan a Yucatán-félsziget felett tartózkodik, az szörnyű hír lesz Mexikó számára.

Carlos Abascal mexikói belügyminiszter kijelentette: megtettek minden tőlük telhetőt. A szélviharra való felkészülés gyakorlatilag már csütörtökön befejeződött, a mexikói hatóságok hivatalosan is megtiltották, hogy a lakosok elhagyják házaikat. A hurrikán érintette térségben a lakosok több napi élelmiszerrel zárkóztak be otthonaikba, vagy hozzátartozóiknál találtak menedéket több napra. A Yucatán-félszigeten ideiglenes menedékekben, tornatermekben, iskolákban helyezték el azt a 38 ezer turistát, akik nem tudták repülővel elhagyni Mexikót. Cancún repülőterét csütörtökön lezárták és legkorábban szombaton nyitják meg újra.

Hat ember meghalt közép-európai idő szerint szombatra virradóra Playa del Carmenben, amikor a szélvihar egy háztetőre dobott fel egy gáztartályt. A közelben lakó hat ember, akik gyertyával világítottak, belehaltak a tartályból kiáramló, meggyulladt gáz okozta égési sebeikbe.

Cancúnban az egyik nemzetközi szálloda ablakait betörte a szél és az esővíz elöntötte a szobákat, a vendégek az éjszakát a fürdőszobákban vagy a folyosón voltak kénytelen tölteni.

A hatóságok a rövidzárlatok megakadályozása érdekben leállították az áramszolgáltatást, miután a 220 kilométer/órás szélsebességű vihar számos villanyoszlopot kidöntött.

Szükségállapot Mexikóban

A Kuba nyugati csücskére, Pinar del Rióra lecsapó hullámok magassága szombatra virradóra elérte a hét métert és a heves esőzések több, már kiürített kisebb települést elzártak a külvilágtól. Az elmúlt napokban a kubai hatóságok mintegy 370 ezer embert evakuáltak a Wilma közeledtével. Az egyesült államokbeli Florida délnyugati részén található fegyintézetekből mintegy 1200 rabot szállítottak át arizonai és texasi börtönökbe – közölte pénteken a belbiztonsági minisztérium.

Jeb Bush floridai kormányzó csütörtökön szükségállapotot hirdetett ki a szövetségi államban. Több mint 300, vízzel és élelmiszerrel megrakott teherautót készítettek elő a jacksonville-i katonai támaszponton, mentőosztagokat küldtek Miamiba és Orlandóba. A hadsereg helikoptereit előkészítették a lakosok evakuálásához. A hurrikán várhatóan hétfőn éri el Floridát, a hatóságok kiadták a tengerparti települések kitelepítésére vonatkozó első parancsokat. Florida Kays szigeteinek lakóit már két nappal korábban felszólították a távozásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik