Nagyvilág

Wilma már erősebb, mint a Katrina volt

Ismét nőtt a Wilma-hurrikán ereje, s várhatóan a forgószél katasztrofális pusztítást okoz majd. A hurrikán magja várhatóan közép-európai idő szerint péntek délután éri el a szárazföldet Mexikó karib-tengeri partvidékénél.

Csütörtöki gyengülése után a Wilma pénteken ismét erősödött, időjárási szakértők szerint a szél sebessége óránként 240 kilométeres, a legnagyobb széllökések pedig a 295 kilométeres sebességet is elérhetik. A Wilma ezzel erősebb lett annál, mint amilyen a Katrina hurrikán volt akkor, amikor augusztusban elérte az Egyesült Államok partjait.

A Yukatán-félszigeten több ezer turistát helyeztek el menedékhelyeken. Több százan rekedtek a cancúni repülőtéren, mert nem tudtak időben elutazni a légi járatok leállítása előtt. Előzőleg a mexikói hatóságok megkezdték tízezer ember kitelepítését a part menti Quintana Roo államból.

A Wilma nyomában hatalmas, hétszáz kilométer átmérőjű viharzóna keletkezett a karibi térségben, s a Yukatán-félsziget mellett fenyegeti Belizét, Kubát és Floridát is. Kubában kétszázezer embert menekítettek ki a közelgő Wilma elől.

A Wilma a jövő hét elején érheti el Floridát, ahonnan máris több ezren indultak el észak felé. Jeb Bush floridai kormányzó kijelentette: Tampa és Key West között egyetlen település sincs biztonságban, ezért időben biztonságba kell helyezni az érintett területek lakóit. A 80 ezer helybélit várhatóan pénteken menekítik ki. Az amerikai szövetségi államban szükségállapot van érvényben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik