Nagyvilág

IMF: leálltak az orosz reformok

A gazdasági reformok lassúsága miatt bírálta Oroszországot a Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely szerint az üzleti klímát rontó Jukosz-ügy után a reformok gyakorlatilag leálltak.

A valutaalap értékelése szerint megtorpant a gazdaság motorjának számító olajból származó jövedelem növekedése, ami részben a vezetékes szállításban kialakult szűk keresztmetszetek, részben a beruházások hiányának köszönhető. Eközben az import folyamatosan növekszik a nagy hazai kereslet kielégítésére. Az IMF arra kéri Oroszországot, hogy tanúsítson nagyobb árfolyamrugalmasságot, de az orosz jegybank ellenzi a szabadabb lebegtetést.

Az IMF-nél úgy látják, az infláció erősödése nélkül az orosz GDP jelenleg nem tud öt-hat százaléknál jobban növekedni.

Oroszországban pénteken tették közzé a gazdaság szeptemberre vonatkozó főbb makrogazdasági mutatóit, amelyből kiderül: 6,8 százalékos volt a munkanélküliség, a nyilvántartott munkanélküliek száma 5,1 millió. Szeptemberben a termelői árak 2,8 százalékkal haladták meg augusztusi szintjüket és 18,6 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly szeptemberben. Az éves infláció augusztusban 17,8 százalék volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik