Nagyvilág

Elrabolták Szaddám egyik ügyvédjét

Szaddám Huszein volt iraki diktátor egyik védőügyvédjét kelet-bagdadi irodájából kirángatták és elrabolták ismeretlen fegyveresek – írja a BBC.

Szaadun Dzsanabi részt vett a szerdai első tárgyalási napon, amelyen a volt elnök ártatlannak vallotta magát. A július közepén ismertetett 12 vádpont alapján Szaddámot és hét társát, köztük féltestvérét is népirtással és vegyifegyver-használattal vádolják. Ehhez jöhet még azon vádak listája, melyeket Irán kedden juttatott el az iraki hatóságoknak az irak-iráni háborúval kapcsolatos bűnökről. A nyolcvanas években zajlott háború becslések szerint csaknem egymillió ember halálát okozta.

Dzsanabi egyike volt annak a 13 védőügyvédnek, aki Szaddám Husszein és hét társa szerdán megkezdődött tárgyalásán a teremben ült. Az iraki televízió felvételein mutatták néhányukat, azt azonban nem tudni, hogy Dzsanabi köztük volt-e – jelenti az MTI.

A bírósági tárgyalás öt bírájának és az ügyészeknek a kilétét titokban tartják, nehogy megtorlás áldozatául essenek; egyedül a főbíró és a főügyész nevét hozták nyilvánosságra Bagdadban. A védőügyvédek neve nem titkos, de kilétüket nem hozták széles körűen nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik