Külföld

5-6 dollárért árulnák a vakcinát

admin
admin

2005. 10. 20. 07:26

Batiz András kormányszóvivő a CNN hírtelevízióban szerda este elmondta, hogy már több ország érdeklődött Magyarországon a madárinfluenza elleni védőoltás iránt.

A kormányszóvivő szerint egy ampulla ára öt-hat dollár lenne. A magyar fővirológus előzőleg elmondta, hogy a jelenleg rendelkezésre álló madárinfluenza elleni vakcina, illetve oltás nem védi meg a lakosságot a madárról emberre átlépő vírus ellen. A kormányszóvivő szerdán reggel erre reagálva a Klubrádióban azt mondta, a mostani kísérletek biztosítják, hogy később könnyebb legyen oltóanyagot előállítani.

A madárinfluenza elleni vakcina nem védi meg a lakosságot, az egészet csak azért találta ki az Európai Unió, hogy minden gyár begyakorolja, hogyan kell majd elkészíteni a vakcinát, ha esetleg elindul az emberi járvány – mondta Berencsi György, az Országos Epidemiológiai Központ Virológiai Főosztály főosztályvezetője, “Semmilyen védettséget nem ad, ez csak egy próba” – mondta.

Batiz András közölte, a most folyó kísérletek azt biztosítják, hogy később könnyebb legyen oltóanyagot előállítani. Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy ez a vakcina már védetté teszi azokat, akik madarakkal közeli kapcsolatban élnek. Egy még nem létező vírusra természetesen nem lehet oltóanyagot kifejleszteni – mondta a szóvivő. – Utalt arra, hogy Magyarországon számtalan ember él, akik szárnyasok közelében dolgoznak, így ha erre a térségre is átterjedne a vírus, akkor a madárinfluenzát elkaphatnák.

A FigyelőNet szerdán megkérdezte a kérdésről Tasáry Ilonát az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) kommunikációs főosztályvezetőjét, aki elmondta, hogy a madárinfluenza H5N1 változata továbbra is állategészségügyi probléma, amely csak akkor okozhat nagyobb számú emberi megbetegedést, ha kialakul az emberről emberre terjedő változat.

Tasáry semmiképpen sem ért egyet Berencsi nyilatkozatával, miszerint a mostani kísérletek célja egyszerűen csak az esetleges járványra történő reagálási sebesség fejlesztése. Bár azt az OTH kommunikációs vezetője is elismerte, hogy az aktuális előállítási folyamatok jelentősen meggyorsíthatják majd egy későbbi vakcina előállítási menetét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.