Külföld

Visszatért a kínai űrhajó

admin
admin

2005. 10. 17. 08:06

Sikeresen földet ért Belső-Mongóliában a második, ember irányította kínai űrhajó - közölte az Új Kína hírügynökség közép-európai idő szerint vasárnap este.

A Sencsou-6 (Shenzhou) két kínai űrhajóssal a fedélzetén öt napot töltött földkörüli pályán a világűrben. A Sencsou-6 (Mennyei Hajó) leszállóegysége közép-európai idő szerint vasárnap este 22 óra 32 perckor ért földet Fej Csun-lunggal és Nie Haj-senggel – jelentette a hivatalos kínai hírügynökség és az állami televízió. A két űrhajós, a kínai légierő ezredesei, elhagyták a kabint. Az állami televízió képeket sugárzott a két űrhajósról, amint technikusok segítségével elhagyják a kabint, mosolyogva, integetve üdvözlik a földi személyzetet és virágcsokrot vesznek át.

Vu Pang-kuo, az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottságának elnöke, aki a földi irányító központból kísérte figyelemmel a leszállást, sikeresnek nevezte az űrrepülést. “Ez tovább javítja az ország nemzetközi státusát és nemzeti erejét, és segít népünket mozgósítani a kommunista párt mögé való felsorakozásban és az ország jövőéért folyó keményebb munkában” – hangsúlyozta a politikus.

A Sencsou-6 egy modulja földkörüli pályán maradt és várhatóan fél évig további feladatokat lát el – közölte az állami televízió. A leszállás után a két űrhajós orvosi ellenőrzésen esett át, az orvosok szerint egészségi állapotunk jó

Az Új Kína hírügynökség vasárnap este azt jelentette, hogy a Sencsou-6 legénysége befejezte a tervezett kísérleteket és értékelhető műszaki adatokat gyűjtött össze. “Jól érezzük magunkat, a munkánk zökkenőmentesen halad és boldog az életünk” – mondta Fej még a leszállás megkezdése előtt. – “Mindent megteszünk, hogy teljesítsük küldetésünket” – tette hozzá.

A Sencsou-6 a szerdai indulás óta hetvenhatszor kerülte meg a Földet és több mint 3 millió kilométert tett meg. Az első kínai űrhajó emberrel a fedélzetén 2003 októberében indult a világűrbe. Jang Li-vej (Yang Liwei) akkor 21 és fél órát tartózkodott a világűrben, miközben tizennégyszer kerülte meg a Földet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.