Nagyvilág

Visszatért a kínai űrhajó

Sikeresen földet ért Belső-Mongóliában a második, ember irányította kínai űrhajó - közölte az Új Kína hírügynökség közép-európai idő szerint vasárnap este.

A Sencsou-6 (Shenzhou) két kínai űrhajóssal a fedélzetén öt napot töltött földkörüli pályán a világűrben. A Sencsou-6 (Mennyei Hajó) leszállóegysége közép-európai idő szerint vasárnap este 22 óra 32 perckor ért földet Fej Csun-lunggal és Nie Haj-senggel – jelentette a hivatalos kínai hírügynökség és az állami televízió. A két űrhajós, a kínai légierő ezredesei, elhagyták a kabint. Az állami televízió képeket sugárzott a két űrhajósról, amint technikusok segítségével elhagyják a kabint, mosolyogva, integetve üdvözlik a földi személyzetet és virágcsokrot vesznek át.

Vu Pang-kuo, az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottságának elnöke, aki a földi irányító központból kísérte figyelemmel a leszállást, sikeresnek nevezte az űrrepülést. “Ez tovább javítja az ország nemzetközi státusát és nemzeti erejét, és segít népünket mozgósítani a kommunista párt mögé való felsorakozásban és az ország jövőéért folyó keményebb munkában” – hangsúlyozta a politikus.

A Sencsou-6 egy modulja földkörüli pályán maradt és várhatóan fél évig további feladatokat lát el – közölte az állami televízió. A leszállás után a két űrhajós orvosi ellenőrzésen esett át, az orvosok szerint egészségi állapotunk jó

Az Új Kína hírügynökség vasárnap este azt jelentette, hogy a Sencsou-6 legénysége befejezte a tervezett kísérleteket és értékelhető műszaki adatokat gyűjtött össze. “Jól érezzük magunkat, a munkánk zökkenőmentesen halad és boldog az életünk” – mondta Fej még a leszállás megkezdése előtt. – “Mindent megteszünk, hogy teljesítsük küldetésünket” – tette hozzá.

A Sencsou-6 a szerdai indulás óta hetvenhatszor kerülte meg a Földet és több mint 3 millió kilométert tett meg. Az első kínai űrhajó emberrel a fedélzetén 2003 októberében indult a világűrbe. Jang Li-vej (Yang Liwei) akkor 21 és fél órát tartózkodott a világűrben, miközben tizennégyszer kerülte meg a Földet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik