Nagyvilág

Nagy Britannia készül a járványra

Akár 750 ezer halálos áldozatot is szedhet Nagy Britanniában a madárinfluenza vírus emberre is veszélyes alfaja – állítja a brit tisztifőorvos.

A brit tisztifőorvos szerint – ha kialakul – biztosan eléri Nagy Britanniát a madárinfluenza vírus emberre is veszélyes változata. Azonban erre nem kell az idén télen számítani. Ugyanis a járvány epicentruma kelet-Ázsiában lesz, s mire Európába ér biztosan kifejlesztik ellene a szükséges vakcinát – nyilatkozta Liam Donaldson vasárnap a BBC tévé Sunday AM műsorának.


Nem zárható ki, hogy Nagy-Britanniában 750 ezren is meghalnak egy esetleges madárinfluenza-járványban. Egy normál téli influenzajárvány 12 ezernél több halálos áldozatot szed Nagy-Britanniában. Ha – az oltóanyag kifejlesztése előtt – a madárinfluenza olyan új törzse éri el az országot, amely emberről emberre is könnyen terjed, az további 50 ezer ember halálát okozhatja, de nem kizárt 750 ezer haláleset sem.


Donaldson fontosnak tarja, hogy amint megjelenik az emberre is veszélyes fajtája, azonnal vegyenek belőle mintát, hogy minél előbb elkezdődhessen a vakcina gyártása.


A brit kormány összesen 15 millió dózist rendelt a H5N1 vírus elleni leghatékonyabb szernek tekintett Tamiflu gyógykészítményből, bár egyelőre csupán 2,5 milliónyi adagot halmoztak fel.


Londoni kutatási eredmények ugyanakkor valamelyest megkérdőjelezték a Tamiflu hatékonyságát: a Nature című, Londonban szerkesztett nemzetközi tudományos magazin jelentése szerint japán kutatók olyan madárinfluenza-vírust találtak, amely részlegesen ellenáll a svájci készítménynek – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik