Nagyvilág

ENSZ: naponta százezren halnak meg alultápláltság miatt

Kereken 852 millió ember volt alultáplált az elmúlt évben – derül ki abból a jelentésből, amelyet az ENSZ hozott nyilvánosságra a vasárnapi élelmezési világnap alkalmából.

A világszervezett különmegbízottja, Jean Ziegler által pénteken este Genfben ismertetett beszámoló hangsúlyozta, hogy naponta mintegy százezren halnak meg alultápláltság következtében. Történik mindez annak ellenére, hogy a táplálkozáshoz való jog alapvető emberi jog – jelentette ki az ENSZ képviselője, aki rámutatott arra, hogy a krónikus élelmiszerhiány mindenekelőtt Afrika déli részén a legaggasztóbb.

A kontinens déli államaiban az alultáplált személyek száma 1999 és 2001 között 88 millióról 200 millióra emelkedett. Ennek kapcsán a Szaharától délre fekvő térség lakosságának 35 százaléka érintett.

A 191 ENSZ-tagállam az elmúlt évben jelentősen mérsékelte befizetéseit az élelmiszer-segélyezéssel foglalkozó különböző nemzetközi szervezeteknek – sajnálkozott Ziegler, aki a tervek szerint október 27-én terjeszti a jelentést az ENSZ közgyűlése elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik