Nagyvilág

Holland célpontok ellen készülő merénylőket fogtak

Hét személyt tartóztattak le Hollandia három városában, Amszterdamban, Almere-ban, és Hágában. A hat férfi és egy nő feltételezhetően holland kormányépületek ellen tervezett terrortámadásokat.

A 18 és 30 év közötti letartóztatottak egyike, egy marokkói származású holland tinédzser, akit idén áprilisban felmentettek az amszterdami repülőtér, kormányépületek, valamint egy nukleáris reaktor ellen tervezett merénylet vádja alól. A mai fenyegetés miatt a holland parlamentet kiürítették.

Az akcióban a holland ANP-hírügynökség közlése szerint lövések is eldördültek. Az őrizetbe vett hét személyt hétfőn állítják bíróság elé. Hollandia a júliusi londoni robbantások óta folyamatos terrorkészültségben van – írja a BBC.

A letartózatások két nappal az után történtek, hogy halállal fenyegettek meg Hollandiában két képviselőt, akik a radikális iszlámot bírálták. Aaan Hirsi Ali és Geert Wilders olyan fenyegetést kapott, hogy végeznek velük a Theo Van Gogh elleni merénylet első évfordulóján, november 12-én.

A filmrendezőt akkor egy muzulmán fanatikus brutálisan meggyilkolta egy muszlimokról szóló filmje miatt. Van Gogh merénylőjét, Mohammed Bouyeri marokkói származású holland állampolgárt júliusban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A gyilkosság óta egyre erősebb az arabellenesség az egyébként liberális országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik