Nagyvilág

Több mint félszáz halott egy délorosz gerillatámadásban

Túszokat is ejtettek azok a csecsen szeparatisták, akik összehangolt támadást intéztek csütörtökön az észak-kaukázusi Kabard-Balkárföld fővárosának belügyi és biztonsági épületei, valamint repülőtere ellen. Az összecsapásokban Arszen Kanokov köztársasági elnök közlése szerint eddig mintegy ötven fegyveres támadó és tucatnyi helyi lakos vesztette életét.


“Kaukázusi front”

A csecsen szeparatisák közölték, hogy az ő egységeik intéztek nagyszabású támadást Nalcsik ellen, kabard-balkárföldi iszlám gerillákkal együtt. A csecsen Kavkacenter szakadár hírportál csütörtökön jelentette, hogy a modzsahedek (iszlám gerillák) részéről rövid üzenetben megerősítették: a városba “a Csecsen Köztársaság Fegyveres Erőihez tartozó Kaukázusi Front erői hatoltak be, köztük a kabard-balkárföldi Jarmúk iszlám közösség csapásmérő osztagai”. Abdul-Halid Szajdulajev csecsen szeparatista vezető, aki márciusban lépett az orosz különleges erők által megölt Aszlan Maszhadov helyébe, jelezte: “kaukázusi front” kialakításán fáradozik az oroszországi muszlim régiókban, a különböző gerillacsoportok tevékenységének összehangolásával.

Csecsen szeparatisák közölték, hogy az ő egységeik intéztek nagyszabású támadást Nalcsik ellen, kabard-balkárföldi iszlám gerillákkal együtt. Dmitrij Kozak, az orosz elnök dél-oroszországi megbízottja megerősítette, hogy a terroristák túszokat is ejtettek egy nalcsiki rendőrségi épületben.


Vlagyimir Putyin orosz elnök Nalcsik ostromgyűrűbe zárását rendelte el. Putyin egyúttal parancsot adott arra, hogy a biztonsági erők az észak-kaukázusi városban öljenek meg minden fegyvert viselő és ellenállást tanúsító személyt – jelentette be az Interfax hírügynökség szerint Alekszandr Csekalin, az orosz belügyminiszter első helyettese.


Kozak azt mondta a 2-es tévécsatornának, hogy még két nalcsiki gócban zajlanak harcok, az egyik a belügyi erők 3-as számú részlege, egy rendőrségi épület. Médiajelentések szerint a gerillák az épület földszintjén barikádozták el magukat túszaikkal, de a felettük lévő három emeleten is rendőrök vannak. Az orosz erők már páncélosokat is vezényeltek a városba, ahonnan a civil lakosok tömege menekült autóval. Befelé már reggeltől nem engedtek civileket.

Civil és rendőri áldozatok

Az orosz erők által körülzárt Nalcsik hat pontján kibontakozó harcokban helyi források szerint összesen mintegy kétszáz gerilla vett részt, s a tűzharcban rendőrök is elestek. Az orosz belügyminisztérium moszkvai közlése szerint a tárca különleges operatív csoportot vezényelt a helyszínre, az Oroszországhoz tartozó köztársaság fővárosába.

A kabard-balkárföldi belügyi tárca szóvivője elismerte, hogy a rendőri erőknek is vannak halottai és sebesültjei, a rendfenntartó erők veszteségeit mindazonáltal nem közölték. A város kórházaiban húsz civil halottról és 40 sebesültről beszéltek.

Az egyik beszámoló szerint a fegyveresek behatoltak egy iskolába, s ott tűzharcba keveredtek különleges egységekkel, amelyek azonban előzőleg kimenekítették a gyerekeket. A Kreml, majd a tagköztársasági hatóságok is cáfolták bármely iskola vagy óvoda elfoglalását.

A gerillák megtámadtak egy vadászfegyverboltot, egy börtöntelepet, s a 135-ös ezred egyik egységét is a repülőtér környékén. Bár a hatóságok már déltájban a helyzet normalizálásáról beszéltek, a lövöldözés több helyütt folytatódott. A gerillák állítólag autókat loptak, és menekülni próbáltak a városból, vagy ruhát váltva igyekeztek elvegyülni a civilek között.

A biztonsági erők azt ígérik, hogy éjfélre befejezik a gerillák megsemmisítését – mondta Gennagyij Gubin kabard-balkárföldi miniszterelnök. A hatóságok a harcok miatt lezárták az észak-oszétiai határt. Csecsenbarát gerillák tavaly szeptemberben elfoglaltak egy iskolát az észak-oszétiai Beszlánban, s a túszdráma 331 ártatlan ember, fele részben gyerek halálával végződött.

Kabard-Balkárföldet egy keskeny északoszét földsáv választja csak el Ingusföldtől, ahol tavaly júniusban csecsen és ingus gerillák rendőrségi épületeket támadtak meg Nazranyban és környékén, néhány órára gyakorlatilag átvéve az ellenőrzést a Csecsenfölddel szomszédos apró köztársaságban, és csaknem 90 embert, zömmel rendőrt ölve meg.

Abdul-Halid Szajdulajev csecsen szeparatista vezető “kaukázusi front” kialakítására törekedett az oroszországi muszlim régiókban, ahol a különböző gerillacsoportok összehangolják támadásaikat.

Mindamellett a kabard-balkárföldi biztonsági erőknél rámutattak, hogy rendőrök egy napja, szerdán bekerítették a (muszlim fundamentalista) vahhábiták egy csoportját, s egy részüket elfogták.

Véleményük szerint a nalcsiki támadással gerillatársaik erről az akcióról akarták elvonni az erőket. Kabard-Balkárföld Grúziával is határos. A grúz hatóságok csütörtökön ismét cáfolták, hogy csecsen gerillák rejtőzködnének a Pankiszi-szorosban. 
 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik