Nagyvilág

Rice: további segélyekre számíthat Pakisztán

Szerdán Pakisztánba érkezett Condoleezza Rice, amerikai külügyminiszter, aki az eddig kilátásba helyezett 50 millió dollár mellett további segélyeket ígért.

A közép-ázsiai körúton lévő Rice Saukat Aziz kormányfővel és Mien Hursid Mehmud Kaszuri külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseket a CNN jelentése szerint. A későbbiekben Pervez Musarraffal is találkozik a külügyminiszter, aki azonban nem látogatott el a több tízezer áldozatot követelő földrengés által leginkább sújtotta Kasmír térségébe.

Korábban az afgán elnök, Hamid Karzaival tárgyalt Rice, aki a megbeszéléseket követően jelentette be, hogy Pakisztán a már beígért 50 millió dollár felett minden valószínűség szerint további segélyekre számíthat. A Karzaival közösen tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az amerikai csapatok addig maradnak Afganisztánban „ameddig szükség van a jelenlétükre”.

Pakisztán északi részét szombaton reggel a Richter-skála szerinti 7,6-os erősségű földrengés rázta meg. A rengés epicentruma az India és Pakisztán között megosztott egykori háborús övezetben, Kasmír tartományban volt. A rengést több mint 120 utórengés követte, ezek között is sok volt az 5-6-os erősségű rengés, amelyek önmagukban is pusztítóak. Az ENSZ szakemberei szerint közel két és félmillió ember vált földönfutóvá, de továbbra sincsenek biztos adatok a halálos áldozatok pontos számáról. Becslések szerint több tízezren vesztették életüket. A halottak eltemetése nem megoldott egyelőre, és emellett az ivóvízellátás nehézségei miatt is fokozott a járványveszély.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik