Nagyvilág

India is segít Pakisztánnak

A két ország közt fennálló viszályt félretéve, India jelezte, segélyt ajánlott fel a katasztrófa sújtotta Pakisztánnak, amelyet Iszlámábád elfogadott. A hivatalos veszteségmérleg több mint húszezer halálos áldozattal számol.

Manmohan Szingh indiai kormányfő elrendelte, hogy az állami raktárakból “nagyon sürgősen” küldjenek sátrakat, élelmiszert és másféle segélyeket Pakisztán földrengés által sújtott térségeibe – közölte az indiai külügyminisztérium. A pakisztáni külügyi tárca megerősítette, hogy Iszlámábád elfogadta a felajánlott indiai segélyt, és reméli, hogy az hamar meg is érkezik.

A pakisztáni kormány kevéssel ezelőtt jelentette be, hogy a rettentő csapásra tekintettel minden külföldi segélyt elfogad, félretéve minden viszálykodást. Pakisztánnak India a fő ellenlábasa, 1947-es függetlenné válásuk óta háromszor is háborúzott vele.

Az iszlámábádi külügyminisztérium sietett megnyugtatni hétfőn a külvilágot, főként a szomszédos államokat, hogy Pakisztán nukleáris létesítményei és duzzasztógátjai nincsenek veszélyben az ország északkeleti részét megrázó, a Richter-skála szerint 7,6-es erősségű szombati földrengés után.

Az ilyen jellegű létesítmények egyike sem sérült meg az elemi csapásban, ezen a téren Pakisztán nem is szorul külső segítségre – mondta Iszlámábádban a külügyminisztérium szóvivője. Közben Pakisztánban már húszezer fölé emelkedett a nagy földrengés halálos áldozatainak száma, és további ezrek lehetnek még holtan a romok alatt – mondták hétfőn pakisztáni illetékesek. “Egész Kasmír nagy temetővé változott” – mondta hétfőn Szikander Haját Hán, Kasmír pakisztáni részének miniszterelnöke.

Magyar áldozatról nem tudnak

Az iszlámábádi magyar nagykövetség hétfői információi szerint a képviselet továbbra sem tud magyar áldozatokról, a nagykövetséggel kapcsolatban lévő magyarok közül mindenki bejelentkezett, jól van. Az indiai rendőrség egy szóvivője azt közölte hétfőn, hogy több mint 950 halálos áldozata van az elemi csapásnak Kasmír indiai részén.

Más indiai illetékesek azonban kétszer annyira becsülték a halálos áldozatok számát, hangsúlyozva egyúttal, hogy további tízezer emberről ráadásul nincs is semmi hír. Azokról van szó, akik a pakisztáni határ melletti, elzárt, nehezen megközelíthető magashegyi falvakban laknak. Az ő esetükben még felbecsülni sem lehet egyelőre az áldozatok számát. Hétfőn megindult a segélyek áradata az elemi csapástól sújtott dél-ázsiai térség felé.

A segélyek túlnyomó része a legsúlyosabb veszteségektől szenvedő Pakisztánba érkezik, ahol az ENSZ szakemberei szerint közel két és félmillió ember vált földönfutóvá, temetetlen a holtak nagy része, bizonytalan az ivóvízellátás, és fokozott a járványveszély.

Magyarország 100 ezer dollárt ad

A magyar kormány százezer dolláros (mintegy húszmillió forintos) humanitárius gyorssegélyt ad a földrengés sújtotta Pakisztánnak – jelentette be Batiz András, a kabinet szóvivője hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján. Közben megérkezett Magyarországról Karacsiba a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Speciális Mentők kutató-mentő csoportja.

A pakisztáni légibázisokra és polgári repülőterekre már folyamatosan érkeznek a mentőcsoportok mellett a segélyek is. Az Egyesült Államok 50 millió dollár értékű segélyt adott, és helikoptereket is küldött. Nagy-Britanniában, ahol sok pakisztáni származású ember él, adakozási hullámot váltott ki a lakosságból a segítőkészség. Hétfőig majdnem hétmillió font (10,2 millió euró) gyűlt össze magánadományokból különféle segélyszervezetek kasszájában.

Csupán az ország mecsetjeiben hárommillió font gyűlt össze egyetlen nap alatt. A német hadsereg ötven katonát és két helikoptert küldött át Afganisztánban szolgáló erőinek állományából Pakisztán katasztrófa sújtotta térségébe – jelentette be Berlinben a védelmi minisztérium.

Spanyolország két teherszállító repülőgépet küld Pakisztánba, megrakva humanitárius segéllyel. A gépek egyike már el is indult a Torrejon de Aroz-i légitámaszpontról Pakisztán felé. Negyven tűzoltót és egy katasztrófa utáni mentésben jártas osztagot is visz a fedélzetén a dél-ázsiai tragédia helyszínére.

Oroszország egy komplett tábori kórházat és egy repülőgépnyi segélyszállítmányt – sátrakat, takarókat, összehajtható tábori ágyakat, matracokat és párnákat – küldött Pakisztánba. A rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint a segélyt szállító AN Il-76-os gép már meg is érkezett Pakisztánba, a tábori kórház felszerelését és gyógyító személyzetét szállító gép pedig úton van az ázsiai ország felé.

Szlovákia tíz tonna humanitárius segély Pakisztánba szállításáról tett hétfőn bejelentést. Sátrakat, takarókat, ivóvizet, kötszert, gyógyszert, orvosi eszközöket indít útnak még a hét végéig – jelentette be Vladimír Palko belügyminiszter. Kuvait százmillió dollár értékű segélyszállítmánnyal siet a bajba jutott dél-ázsiai ország segítségére. Ez fele részben azonnali segély lesz, másik felében pedig hozzájárulás a földrengés utáni helyreállításhoz.

A szakadárok tűzszünetet rendeltek el

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága új honlapot indított azzal a céllal, hogy a földrengés által elzárt térségekben rekedt emberek azon keresztül adhassanak hírt magukról távol élő családtagjaiknak. Az angol nyelvű honlap megnevezése South Asia Earthquake (dél-ázsiai földrengés), internetcíme: http://www.icrc.org/home.nsf/home/webfamilylinks.

Sajátos segítséget nyújtott a földmozgástól szintén sújtott indiai Dzsammu és Kasmír államnak az Indiától való elszakadásért küzdő muzulmán fegyveres csoportok legnagyobbika. A Hezb-i-Mudzsahedin szervezet főparancsnoka utasította harcosait, hogy egyelőre függesszék fel harci tevékenységüket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik