Nagyvilág

Vasárnapra terrortámadást jósoltak New Yorkban

A belbiztonsági szolgálat szerint a terroristák aktatáskában vagy babakocsiban rejtik el a bombákat.

Október 9-re, vasárnapra vonatkozik az a terrorveszélyre figyelmeztető felhívás, amelyet az amerikai kormány intézett a minap a New York-i városi hatóságokhoz és a metropolis metróhálózatának, a terrortámadás várható célterületének irányítóihoz.

Noha a belbiztonsági minisztériumból származik a figyelmeztetés, mind a minisztérium, mind pedig a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kétségét fejezte ki az amerikai hírszerzés egy iraki ügynökétől származó értesülés megbízhatóságát illetően. Névtelenül nyilatkozó biztonsági források azt mondták szombaton újságíróknak, hogy a New York-i hatóságok túlreagálták a figyelmeztetést a Pennsylvania station metróállomás egy részének pénteki lezárásával és egyéb óvintézkedéseikkel.

Az amerikai hírügynökség és a New York Daily News című lap ismertette szombaton az amerikai belbiztonsági minisztérium feljegyzését, amelyben a terrortámadás eshetőségéről írt a New York-i hatóságoknak. A hatóságok nem erősítették meg a hírügynökség és a lap által közölt feljegyzésszöveg hitelességét. A közölt szöveg szerint a belbiztonsági minisztérium arra hívta fel a New York-i illetékesek figyelmét, hogy a terroristák időzített vagy távirányítású pokolgépekkel készülnek végrehajtani támadásaikat október 9-én vagy ahhoz közeli időpontban.

A minisztérium olyan értesüléshez jutott, hogy a merényletet végrehajtó terroristák egy csoportja vagy úton van New Yorkba vagy már ott is van, s azt tervezi, hogy aktatáskákban vagy babakocsikban helyezi el robbanószerkezeteit a metróhálózaton.

A szerdai keltezésű figyelmeztető feljegyzés csütörtökön érkezett meg a New York-i hatóságokhoz. Erre reagálva több ezer rendőr ment ki aznap a New York-i pályaudvarokra, hogy átkutassa az érkezők hátizsákjait és a gyerekkocsikat, másnap pedig egy gyanúsnak vélt üdítőitaldoboz miatt részlegesen lezárták az egyik legnagyobb metróállomást.

Noha a minisztérium kétségét fejezte ki az értesülés hitelességét illetően, négy oldalon taglalta az ajánlott óvintézkedéseket, köztük azt, hogy a metróhálózaton minden gyerekkocsihoz vigyenek oda robbanószerkezetek kiszimatolására képes nyomozókutyát – olvasható a New York-i lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik