Nagyvilág

Kampány a japán delfinmészárlások ellen

Nemzetközi kampányt kezdeményezett egy természetvédelmi szervezetekből álló koalíció, tiltakozásul a Japánban tradicionálisan űzött delfinmészárlások ellen.

A szervezetek képviselői állítják, hogy japán halászok évente ezerszám ölnek meg delfineket brutális kegyetlenséggel pusztán anyagi érdekektől indíttatva. A cetvédők a Taiji partjainál leleplezett hajtóvadászatról korábban már számos bizonyítékot tártak a világ elé, a hatóságok azonban egyelőre tétlenek. Az október 8-ára meghirdetett demonstrációtól a szervezők azt remélik, hogy a nyilvánosság ereje talán jobb belátásra készteti a japán döntéshozókat.

A „Mentsük meg a taiji delfineket” kampányfelhívást a francia alapítású One Voice, a kaliforniai központú Earth Island Institute és japán Elsa Nature Conservancy közösen tették közzé, s az akcióhoz azóta világszerte több mint 70 természet- és cetvédelmi szervezet csatlakozott támogatóként.

Taiji, a Japán dél-keleti partvidékén fekvő település, minden bizonnyal a rémtettek helyszíneként fog bekerülni a cetvédők krónikáiba. Az október elejétől egészen áprilisig tartó vadászszezonban ugyanis különféle delfinfajok ezreit gyilkolják le legálisan, a „kártevőirtás” jótékony szellemében. Az évente áldozatul eső állatok számát mintegy húszezerre becsülik.

A helyi halászok motorcsónakokon szállnak tengerre, és behajóznak a mélyebb vizekre, a delfinek jól ismert tartózkodási és átvonulási területeire. Amint egy delfinraj feltűnik a láthatáron, megkörnyékezik őket, és elindul a hajsza. Először méretes acélrudakat merítenek a vízbe, amiket kalapáccsal eszeveszettül ütni kezdenek. A hangokra különösen érzékeny tengeri emlősök a sokkoló zaj hatására megriadnak, és kollektív pánik lesz úrrá rajtuk. Zavarodott állapotukat kihasználva a halászok könnyűszerrel üldözik őket a partok felé, és beterelik a rajt az öbölbe. A visszautat kifeszített halászhálókkal zárják el, és a sekély vízben rekedt delfinek sorsa ezzel meg is pecsételődött. A fináléban a szigonyoké és henteskéseké a főszerep, s kivéreztetett állatok tetemét diadalittasan szállítják el a vértengerré vált lagúnából.

A helyi halászok és érdekképviseleti szerveik soha nem titkolták, hogy a delfinek riválist jelentenek számukra a halért folyó versenyben. A hajtóvadászat egyik célja tehát a halon élő versenytársak likvidálása.

A mészárlások elhallgatásában eddig a japán hatóságok is partnerek voltak. Ahhoz, hogy felemeljék a szavukat, és törvényeiket a 21. század etikai normáihoz igazítsák, a japán lakosság és a világ közvéleményének ereje szükséges.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik