Nagyvilág

Kancellárról döntenek a németek

A német konzervatív pártok (CDU, CSU) és a szociáldemokraták (SPD) csúcsszintű találkozón tisztázák csötörtökön, hogy ki töltse be a kancellári posztot - közölte Angela Merkel, a konzervatívok kancellárjelöltje, a szondázó jellegű megbeszélések harmadik fordulója után.

Mindkét fél úgy nyilatkozott, hogy megvannak a nagykoalíciós kormányzás alapjai. A csütörtöki csúcsmegbeszélésen dől el, hogy a két fél kezd-e egymással hivatalos nagykoalíciós tárgyalásokat. A csúcstalálkozón a CDU, a CSU és az SPD elnöke (Merkel, Edmund Stoiber, Franz Müntefering), valamint Gerhard Schröder kancellár venne részt.

A németországi parlamenti választásokon a konzervatív pártok közös frakciója lett a legerősebb. Az alkotmányra hivatkozva ragaszkodnak ahhoz, hogy konzervatív vezetésű kormány alakuljon, s ők adják a kancellárt, mégpedig Merkel személyében. Ugyanakkor a szociáldemokraták is ragaszkodnak a kancellárállítás jogához, mondván, hogy a választásokon az SPD lett a legerősebb, a CDU és a CSU két külön párt.

Az SPD elnöksége hétfőn megerősítette, hogy ragaszkodik Schröder személyéhez. Előzőleg a kancellár jelezte: nem akar a stabil kormányzás útjába állni, nem akarja, hogy személye akadály legyen a reformok folytatásának útján, nem az ő igényei a fontosak, fontosabbak az SPD szempontjai. A kancellár azt mondta, hogy “a párt kezébe” adja sorsát, s bármilyen döntést elfogad.

A szerdai konzultációk után mindkét fél úgy nyilatkozott, hogy megvannak a nagykoalíciós kormányzás alapjai. Merkel azt mondta, hogy inkább optimista, mint pesszimista. A két tábor egymásra van utalva, mert választott partnerével együtt egyikük sem ért el kormányzóképes többséget, s az egyéb koalíciós próbálkozások is sikertelenek maradtak. A közvélemény nehezen viseli el a patthelyzetet, még kevésbé viselné el, ha netán tán újra az urnák elé szólítanák a választókat, s a pártok kasszája is kiürült a szeptember 18-i választásokat megelőző kampányában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik