Külföld

Vasfüggönyt építenek a spanyolok Afrikában

admin
admin

2005. 10. 05. 08:12

A spanyolok fémkerítést húznak Afrika legészakibb pontján a nemkívánatos bevándorlók feltartóztatására – írja szerdai számában a Népszabadság.

A nem csupán képletes, legutóbb már hat méter magas, dupla – s a tegnapi bejelentés szerint a közeljövőben háromsoros – fémkerítést a spanyolok húzták fel a Gibraltári-szorossal szemben, Afrika legészakibb pontján, a Marokkóba beilleszkedő két történelmi spanyol felségterület, Ceuta és Melilla határán.

Melilla 1496 óta, Ceuta pedig 1580 óta a spanyoloké. Mindazonáltal Marokkó magáénak igényli a két várost, mire Madrid azzal válaszolhat: lám ott van Gibraltár, amely a brit koronát díszíti, s amelyet maga is szeretne visszakapni.

A marokkói igény miatt nem is volt igazán jó a viszony Rabat és a korábbi Aznar-féle spanyol néppárti kormány között. A hűvösen tartott kapcsolatok nem segítették a Marokkó felől érkező afrikai bevándorlók ügyének kezelését, pedig a kilencvenes években évente még csak egy-két ezer menekült érkezett. Sokan Ceuta és Melilla érintésével, mások lélekvesztőkön. Hiába nagyobb most az egyetértés a spanyol szocialista kormány és a marokkói vezetés között, az illegális bevándorlási hullámot nemigen sikerül csillapítani. Az utóbbi hetekben szaporodó erőszakos betörések a két spanyol enklávéra – amelyek az Európai Unió területének számítanak -, az egyik aggodalomra okot adó jel. Másrészt szinte nem múlik el olyan hét, hogy a spanyol sajtó ne közölne drámai fotókat és beszámolókat menekülőkkel teli bárkák és hajók érkezéséről, katasztrófáiról a spanyol partok közelében. A halottak között rendre asszonyok és kisgyerekek is vannak.

Marokkó szeretné elkerülni az elkerülhetetlent, hogy a délebbi afrikai országokból érkező nincstelenek menekülttáborává váljék. (Miként Líbia sem lelkesedik az Európa felé tartó afrikai menekültekért, nem is bánik velük – elsősorban az Olaszországból visszatoloncoltakkal – kesztyűs kézzel.) Az illegális folyamat feltartóztatásában közös Marokkó, Spanyolország és Európa érdeke. Nem véletlenül van egyetértés Madrid és Rabat között, hogy nagyobb figyelmet és anyagi eszközöket kérnek a probléma megoldására az Európai Uniótól.

Várhatóan a következő EU-csúcson, október végén a nagy-britanniai Surreyben terítékre is kerül az afrikai illegális bevándorlás témája, amelynek Olaszország mellett Spanyolország a fő érintettje. A tanácskozáson nyilván felvetődik majd az is, hogy az illegális bevándorlás biztonsági problémákat is felvet, tekintettel a nemzetközi terrorizmusra, amelynek Madrid tavaly tavasszal vált célpontjává.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.