Nagyvilág

Tomboló vihar a Mexikói-öbölben, tájfun Délkelet-Kínában

A legmagasabb fokozatú országos riadót rendelték el a közép-amerikai Salvadorban és Guatemalában a Mexikói-öbölben tomboló viharok miatt, melynek már legalább 40 halálos áldozata van, és csaknem 17 ezer embert kellett kitelepíteni.

Közben továbbra sem csillapodik a San Salvadortól 50 kilométernyire lévő Ilamatepec vulkán. A szombati kitörés óta több száz gyenge földmozgást észleltek körülötte, és a vulkanikus tevékenység miatt 13 folyó lépett ki a medréből Salvadorban. 

Délkelet-Kínában pedig tombol a Longwang tájfun, mely Fujian tartomány székhelyén, Fuzhouban egy hegyvidékes területen elsöpörte a helyi rendőriskola két épületét. A házakban 59 diák tartózkodott, a kadétokat azóta is nagy erőkkel keresik. A városban mindössze három óra leforgása alatt 195 milliméter csapadék hullott, 100 éve nem volt a térségben ekkora felhőszakadás. A víz teljesen elöntötte a tartományi székhely alacsonyabban fekvő területeit, folyóvá változtatva a főutakat. Az áradásban legkevesebb három ember vesztette életét.

A magyarul Sárkánykirály névre keresztelt tájfun elől az elmúlt napokban 540 ezer embert telepítettek ki, a vihar 5400 házat döntött romba, 60 ezer hektár terményt tarolt le, ötödét teljesen elpusztítva. Az anyagi kár 1,2 milliárd jüan, nagyjából 25 milliárd forint. A Longwang tájfun, amit hétfőn visszaminősítettek trópusi viharrá, északnyugat felé tart, több tartományban is heves felhőszakadásokat okozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik