Nagyvilág

Draskovic a koszovói jogsértések ellen

A koszovói szerbek nemzeti és emberi jogai megsértésének kivizsgálására szólította fel az Európai Parlamentet (EP) Vuk Draskovic szerbia-montenegrói külügyminiszter, elhárítva egyben az EP bírálatait a vajdasági incidensek ügyében.

Vuk Draskovic belgrádi hivatala szombaton tette közzé azt a levelet, amelyet a külügyminiszter Josep Borrellhez, az EP elnökéhez intézett, sürgetve az ENSZ és a NATO ellenőrzése alatt álló koszovói (1999 óta ideiglenes ENSZ-igazgatás alatt álló, albán többségű) tartományban a szerb és más nem albán lakosok ellen elkövetett durva jogsértések kivizsgálását.

A külügyminiszter közleményében bírálta azt az EP által csütörtökön Strasbourgban elfogadott határozatot, amelyben elítélték Belgrádot az emberi jogok ismétlődő megsértése miatt a jelentős magyar kisebbségnek otthont adó Vajdaságban. Egyben kilátásba helyezték az EU-segélyezés felülvizsgálatát is, ha Szerbia és Montenegró nem szavatolja a kisebbségek jogait.

Draskovic levelében hangoztatta, hogy a vajdasági incidensek nem szervezett kampány részei, azokat nem nemzeti vagy etnikai gyűlölet motiválta, miközben Koszovóban az ortodox szerb keresztények elleni nemzeti és vallási gyűlölet, illetve intolerancia tömeges bűncselekmények méreteit öltötte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik