Nagyvilág

Menekültroham a spanyol határnál

Ketten haltak meg csütörtökre virradóra bevándorlók rohamában Ceuta marokkói spanyol enklávéban, miközben tömegesen akartak illegálisan behatolni a területre – közölte egybehangzóan a spanyol belügyminisztérium és a helyi rendőrkapitányság.

Korábban a spanyol Cadena Ser magánkézben lévő rádió rendőrségi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy legalább hatan vesztették életüket, amikor eddig “ismeretlen eredetű” lövöldözés tört ki az enklávé határán, hol 600 emigráns megpróbált átjutni a nyolc kilométer hosszú kettős biztonsági övezeten. A zónában a spanyol csendőrség teljesít járőrszolgálatot. A rádió úgy tudta, hogy hárman már spanyol területen vesztették életüket.

Később a ceutai rendőrkapitány ugyancsak a Cadena Sernek azt nyilatkozta, hogy két holttestet találtak az összecsapás színhelyén, és a két afrikai bevándorló halálát nem lövöldözés, hanem baleset okozta. A spanyol belügyminisztérium közlése szerint egyikük a nyakán sérült meg halálosan a szögesdróttól, a másikat agyontaposták, amikor lezuhant a biztonsági kerítésről.

Szerdán hasonló bevándorló-rohamnak lehetett tanúja a másik marokkói spanyol enklávé, Melilla, amelynek hovatartozását Rabat vitatja. Ott mintegy 500-an próbáltak bejutni a területre, és visszaszorításuk közben 40-en megsebesültek.

Csütörtökön Sevillában tartanak spanyol-marokkói csúcstalálkozót, amelynek fő témája várhatóan éppen az illegális bevándorlás lesz. Spanyolország a közelmúltban bejelentette, hogy a jelenleginek kétszeresére, hat méter magasra emelik az enklávék körül még a 90-es években épített kerítéseket, és a munkálatokat várhatóan 2006. februárjára fejezik be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik