Nagyvilág

A megbocsátásról szavaznak Algériában

Miután egyszer már sikerült a fundamentális iszlám fegyveresek egy jó részét az amnesztiáért cserébe lefegyverezni, most ismét a megbocsátás lehet a béketeremtés eszköze az észak-afrikai országban. A nép dönt.

Több mint 18 millió algír szavazhat csütörtökön arról, hogy a hatóságok szabadon engedjék-e a legtöbb bebörtönzött militánst és hogy amnesztiát ajánljanak-e fel azoknak a fegyvereseknek, akik feladják magukat. A referendum, mely vélhetően elnyeri a többség támogatását, újabb előrelépést jelenthet a béke és a nyugalom teljes helyreállítása felé.

Becslések szerint 150-200 ezer ember veszette életét az 1992-ben kirobbant összetűzések nyomán, miután a hadsereg megsemmisítette az iszlám fundamentalisták (FIS) győzelmével zárult választásokat. Az iszlámisták ezután felszólították a lakosságot, hogy fogjanak fegyvert és döntsék meg az államot, és bár 2000-ben a FIS katonai szárnya az amnesztiáért cserébe feloszlatta önmagát, mintegy ezer fegyveres azonban továbbra is hajt végre támadásokat.

A kormány, csak úgy, mint Abdelaziz Bouteflika államfő bízik abban, hogy a népszavazás eredményeként végleg rendezni tudják a helyzetet és olyan állami berendezkedést tudnak kialakítani, amely nem iszlámista, de nem is szekuláris – derül ki a BBC beszámolójából. Az ellenzék ugyanakkor kritikusan értékeli a népszavazás kiírását, sokan úgy vélik, hogy valódi igazságszolgáltatás nélkül nem lesz igazi béke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik