Nagyvilág

Három évet kapott a katonanő

Három évre ítélték Lynndie Englandot, azt a katonanőt, aki azt mondta, ő csak örömet próbált szerezni katona kedvesének, amikor részt vett az őrizetes meggyalázásában az iraki Abu Ghraib börtönben.

Hét vádpont közül hatban találta bűnösnek a CNN cikke szerint az Abu Graib-i börtönbotrányban elhíresült Lynndie England amerikai katonanőt helyi idő szerint hétfőn egy katonai bíróság. Kedden meghozták az ítéletet: három évet kap. A vád négytől hat évig terjedő börtönbüntetés kiszabását kérte a bíróságtól, A védelem azt kérte, egyáltalán ne csukják le.

Az esküdtszéknek körülbelül kilencven percre volt szüksége, hogy meghozza ítéletét a 22 éves nyugat-virginiai katonalány ügyében, aki a legfelismerhetőbb volt a fotón a megbízott tartalékosok közül a meztelen elítéltek mögött.

England már másodjára állt hadbíróság előtt, az első tárgyalása során kötött peren kívüli egyezséget ugyanis semmisnek nyilvánították.

England a Bagdad melletti Abu Graib börtönben elkövetett visszaélések egyik jelképes figurája azoknak a felvételeknek a jóvoltából, amelyek az iraki foglyok megalázásáról készültek és később bejárták az egész világot.

Az Abu Graib-i visszaélésekkel kapcsolatban kilenc katonát állítottak hadbíróság elé, közülük kettőt ítéltek el, hatan pedig alkut kötöttek a katonai ügyészséggel.

England pere az utolsó ebben a sorban. A bírák elutasították a védelemnek azt az érvelését, hogy a fiatal nő katonatársai, különösen akkori barátja, Charles Graner befolyása alatt állt. A vád szerint Lynndie England azért alázta meg a foglyokat, mert abban élvezetét lelte és beteges humorérzékét is kielégítette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik