Külföld

Párizs ellen terveztek merényletet

admin
admin

2005. 09. 27. 13:55

Őrizetbe vette a rendőrség azt a kilenc feltételezett iszlámista terroristát, akik a párizsi repülőtér, a metró és a kémelhárítás igazgatósága ellen terveztek összehangolt merényletet - írja az AFP.

A letartóztatott személyek az Algériában tevékenykedő terrorszervezet, az Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) tagjai. A francia titkosszolgálat már 2003 februárja óta figyelte a terrorista sejtet, miután annak feltételezett vezetőjét, az 1995-ös párizsi merényletsorozat kitervelésért elítélt Safé Bouradát kiengedtek a börtönből.


A nyolc halálos áldozattal és 250 sérüléssel járó párizsi merényletért letöltött hét és fél év szabadságvesztés után Bourada új csoportot szervezett olyan személyekből, akiket a rendőrség már ismert, mert büntetetteket követtek el, vagy részt vettek iszlámista szervezetekben. A csoport tagjai rendszeresen utaztak Szíriába, Algériába és Egyiptomba.

A GSPC – amellyel Bourada szoros kapcsolatot ápolt – korábban Észak-Afrika legnagyobb iszlámista terrorcsoportjának számított, majd szolgálatait felajánlotta az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak, és azóta külföldön is merényleteket tervez.

A francia rendőrség négy napig tarthatja őrizetben a kilenc feltételezett terroristát, akik közül a rendőrségi források szerint többen is értenek robbanószerkezetekhez. Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter egy hétfőn este sugárzott tévéműsorban a franciaországi terrorveszélyt nagyon magas fokozatúnak nevezte.


A francia rendőrségnek az utóbbi években már többször sikerült lelepleznie iszlámista terrorsejteket, és így megakadályoznia 1998-ban a Franciaországban rendezett labdarúgó-világbajnokság idején és 2000-ben a strasbourgi katedrális és karácsonyi vásár ellen tervezett terrortámadásokat.

A 90-es évek párizsi merényletei óta a hatóságok felkészültek a terrortámadásokra, melynek keretében forgatókönyvet dolgoztak ki több helyszínen végrehajtandó sorozatos támadások esetére.

A csak “bíbor tervként” emlegetett forgatókönyv, amelynek hivatalos címe: “Párizs: titkos terv merényletek esetére”, egy komplex akcióterv a mentők, a közlekedési és közbiztonsági szervek, valamint a rendőrségi nyomozók munkájának összehangolására. A sorozatos terrortámadás esetére központi telefonszám és internetes oldal is létesül, amelyen mindenki a lehető leggyorsabban értesülhet a halálos áldozatok és a sérültek névsoráról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.