Nagyvilág

Jóváhagyták Bulgária és Románia csatlakozási szerződését

Elfogadta a Bulgária és Románia európai uniós csatlakozásáról szóló szerződés kihirdetésére vonatkozó törvényjavaslatot a parlament hétfői budapesti ülésén. A szavazás alatt a Jobbik Magyarországért Mozgalom egyik tagja néhány másodpercre megzavarta a plenáris ülést.

A férfi a karzatról transzparenst lógatott le és röpcédulákat szórt a képviselők közé. “Ne legyetek hazaárulók!” – volt olvasható a transzparensen. A szórólapokon a Jobbik azt fogalmazta meg, hogy Magyarországnak Erdély autonómiáját kellene a román EU-csatlakozás feltételéül szabnia. Az ülést megzavaró Novák Elődöt a teremőrök vezették ki az Országházból.

Az Országgyűlés az incidenst követően 257 igen, hat nem és egy tartózkodás mellett fogadta el Bulgária és Románia európai uniós csatlakozásáról szóló szerződés kihirdetésére vonatkozó törvényt.

Tőkés László református püspök az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint a magyar Országgyűlésnek nem kellett volna ilyen sietősen döntenie ebben a témában. Markó Béla romániai miniszterelnök-helyettes, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke ugyanakkor jelentős döntésnek nevezte a törvényjavaslat elfogadását.

Markó az MTI-nek nyilatkozva elmondta: ez a döntés azért is különös jelentőséggel bír, mert néhány hét múlva sor kerül Bukarestben a közös román-magyar kormányülésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik