Nagyvilág

Összedőlt városok maradtak Rita után

Épületek dőltek romba, nincs áram, a városokat több láb magasan árasztotta el a víz. Texas 8 milliárdra becsüli a károkat az államban, Louisana 31 milliárdot kér a két hurrikán után.

Rita kisebb pusztítást vitt végbe Katrinánál, de vasárnap reggel így is nyilvánvalóvá vált, hogy hatalmas károkat okozott a 120 mérföld/órás sebességgű vihar Texas-Louisana mellett.


Cameron Parish: a lakóházak 90 százaléka romokban


A louisanai Cameron Parish-t 15 láb mélységű víz borítja, többezer ház dőlt össze – mondta Freddie Richard a szükségállapot-készültség vezetője a CNN-nek. Cameron központjában az otthonok 90 százaléka semmisült meg, mondta, Creola-ban a lakóhelyek 70 százaléka dőlt össze, egy általános iskola még áll. Körülbelül negyvenöt mérföldre délre Lake Charles-tól minden ház összedőlt Holly beach-en.

Tad Allen, a parti őrségtől azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy nincsenek halottak a louisanai beszámolók szerint. Texas kormányzója, Rick Perry szerint az államban sincs halálos áldozata a hurrikánnak. Ám a Ritából kialakult tornádó egy embert megölt Missisipiben, és 24 ember halt meg vasárnap, amikor vasárnap egy evakuáltakat szállító busz kigyulladt és felrobbant a 45-ös úton, Dallastól délre.


Lake Charles-ban sosem volt ilyen magas a vízszint

Lake Charles-ban vasárnap már visszavonult a víz, összedőlő épületdarabokat hagyva hátra. “A tó vízszintje magasabbra emelkedett, mint bármikor életemben” – mondta a város polgármestere, Randy Roach. – “De mindenki elmenekült, aki akart.
A rendőrfőnök, “elszórtan” fosztogatásokról számolt be, és szerinte ez csak nőhet azzal, hogy kifogynak az élelmiszerből és az ivóvízből. A városban nincs áram, nincs csatornarendszer, zárva vannak a boltok és a benzinkutak, mert a város kidőlt fákból és villanyoszlopokból áll, ami „nagyon nem biztonságos”. De megvédik a kitelepítettek tulajdonait. Körülbelül 15 embert tartóztattak le fosztogatásért, köztük néhányat egy “felnőtt-videó” boltban.

A Texas-Louisana határában fekvő Lake Charles-t és a közeli Calcasieu községet vasárnap lezárták a hazatérők elől, az utak és az infrastruktúra veszélyessége miatt. A város és a község vezetői úgy határoztak, a cél az, hogy október 3-án visszaköltözhessenek a lakosok. A tervek szerint szakaszokban, fokozatosan térhetnének vissza, az üzlettulajdonosoknak hamarabb engednék meg a visszatérést.

Nyugatabbra, Port Arthurban és Sabine Pass-ban Texas vezetői irányították a túlélők utáni keresést házról-házra, mondta Port Arthur polgármestere, aki egy azok közül, akiknek az otthona összedőlt.

“Minden elúszott” – mondta a CNN-nek – “a két finomítóból szivárog a gázolaj, a csónakokat és hajókat a vihar az úttestre vetette.

Houstonba és Galvestonba visszatérhetnek


A Hustonba és Galvestonba visszatérő, több, mint hárommillió evakuáltnak 15-20 órás közlekedési dugóra kell számítania. A texasi Gulf Coast lakói biztonságosan megérkeztek otthonaikba vasárnap, és azzal biztatták őket, hogy amilyen hamar csak lehet, visszaállítják a kulcsfontosságú üzemeket, mint például az olajfinomítókat és a benzinkutakat. Ennek ellenére texas kormányzója azt tanácsolja, hogy akik biztonságban vannak, és van élelmük, maradjanak ott, ahol vannak.


A becsült kár 39 milliárd

Előzetes becslései szerint a károk Texasban 8 milliárd dollár körül lehetnek, ezt az összeget Perry jóslata szerint teljességében a szövetségi kormány fizeti majd.

A Houston területén lévő finomító komplexum adja az Egyesült Államok üzemanyagkészletének negyedét, legrosszabb esetben ez szenvedi meg a csapást.

Texasban 1,1 milló ember maradt áram nélkül, a louisanai vezetőség szerint az ő államukban 412 ezer ember, ha hozzáadják a Katrina pusztítása nyomán áram nélkül maradt 300 ezer embert. Louisiana vezetősége 31 milliárd dollárt kér majd a Kongresszustól a helyreállítás költségeire. “Lousisanát két kemény csapás érte, kevesebb, mint egy hónapon belül” – mondta Kathleen Babineaux Blanco, az állam kormányzója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik