Nagyvilág

Felmentették Berlusconit

Az olasz miniszterelnököt felmentette egy milánói bíróság az úgy nevezett All Iberian-ügyben. Az ítélet nem volt váratlan, hiszen 2001-ben Berlusconi kormánya változtatott törvényt, amelynek értelmében a felrótt vádak nem bizonyulnak bűncselekmények.

A vád szerint az olasz kormányfő még 1991 és 1995 között a tulajdonában lévő Fininvest cégen keresztül utalt át pénzeket az All Iberiannek. A mérleghamísítási ügyben ezeket a pénzeket később illegális pártfinanszírozási ügyletekre fordították – írja a CNN.

Berlusconi kormánya 2001-ben egy jóval enyhébb törvényt fogadtatott el a parlamentben a mérlegcsalásokkal vonatkozóan. A kritikusok szerint erre csak azért volt szükség, hogy a kormányfő megmeneküljön a számára kedvezőtlen bírósági döntésektől. A politikus ellen ugyanis több ügyben is zajlott ekkor vizsgálat.

A változások már életbe léptek az All Iberian-ügy tárgyalása során. „A véleményem szerint az embereknek nem kell aggódniuk, ugyanis ez egy nagyszerű törvény.” – nyilatkozta az ítélet kihirdetését követően Gaetano Pecorella, a kormányfő ügyvédje.

Ez volt a második alkalom, hogy az ügy kapcsán eljárás indult Berlusconi ellen. 1998-ban közel két és fél éves börtönbüntetésre ítélték a kormányfőt, de 2000-ben az olasz legfelsőbb bíróság felmentette a politikust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik