Külföld

Beszolgáltatta fegyvereit az IRA

admin
admin

2005. 09. 26. 16:13

Harminc év harc után teljes fegyverzetét leszerelte az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA). Sokan azonban kétkedve fogadják a hírt, mivel erről nem készült hivatalos dokumentáció – jelenti a BBC.

John de Chastelain Belfastban az északír félkatonai szervezetek leszerelésének ellenőrzésére alakult nemzetközi csoport vezetője sajtóértekezletén bejelentette: az erről szóló jelentést már átadta a brit és az ír kormánynak. „Elégedettek vagyunk, hiszen a beszolgáltatott fegyverek képezik az IRA teljes arzenálját.” – nyilatkozta a nyugalmazott kanadai tábornok. Chastelain kijelentéseit sokan ugyanakkor kétkedve fogadták, hiszen erről hivatalos fotódokumentáció nem készült, mindössze két hivatalos tanú – egy katolikus és egy volt metodista lelkész – igazolta.

A leszereléssel hivatalosan véget ért a legnagyobb britellenes északír katolikus milícia több mint 30 éve kezdődött harca. A szervezet még idén júliusban hivatalosan bejelentette, hogy felhagy a fegyveres harccal, és az eddigiek helyett demokratikus úton próbál érvényt szerezni a törekvéseinek.

Az IRA már tavaly felajánlotta az érdemi leszerelést, és ennek alapján ősszel már majdnem sikerült történelmi áttörést elérni az észak-írországi rendezésben, de a protestáns oldal mind újabb követelései miatt végül nem jött létre egyezség a rendezési folyamat újjáélesztéséről – jelenti az MTI. A fő követelés, amelyen az akkori kezdeményezés végül megbukott, éppen az volt, hogy a katolikus milícia fegyvereinek beszolgáltatásáról készüljön hiteles fotódokumentáció; ezt a katolikus oldal annak idején megalázónak minősítette és elvetette.

Ha a leszerelést az unionista oldal hitelesnek fogadja el, megkezdődhet a befagyasztott északír önkormányzatiság újjáélesztése. Az 1998-as nagypénteki megállapodásban életre hívott ulsteri önrendelkezés intézményrendszere 2002 novembere óta ismét nem működik, miután a protestáns-katolikus viszály kezelhetetlenné válása miatt a brit kormány akkor újból magához vonta Észak-Írország irányítását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.