Külföld

Visszatérhetnek a Rita hurrikán miatt kitelepítettek

admin
admin

2005. 09. 25. 18:51

A Rita hurrikán trópusi viharrá változott helyi idő szerint vasárnapra virradó éjszaka, a veszély azonban még távolról sem múlt el az Egyesült Államok érintett körzeteiben. A kitelepített lakosok ugyanakkor hamarosan visszatérhetnek otthonaikba.

A Rita hurrikán szombaton csapott le Texas és Louisiana szövetségi államokban, miután a szeme közép-európai idő szerint 9.35 órakor érte el az Egyesült Államok déli partvidékét. A hurrikán áradásokat, tüzeket és áramkimaradást okozott.

Az akkor még 3-as erősségű hurrikán magja a texasi Sabine Passnál érte el a szárazföldet, közel a louisianai határhoz, maximum óránként 193 kilométeres sebességű szelekkel. Az azt követő öt óra alatt a Rita egyes erősségűre szelídült az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán, a szelek sebessége 120 kilométer/órára mérséklődött. A hurrikán 5-6 méter magas hullámokat korbácsolt és egyes helyeken 64 centiméternyi esőt hozott, amelyek elárasztották a mélyebben fekvő területeket.

Számos transzformátor felrobbant, aminek nyomán tűz keletkezett, de több épület is kigyulladt. Mintegy egymillió otthonban szűnt meg az áramszolgáltatás. A vihar előtt mintegy 2,7 millió ember menekült el a 800 kilométer hosszú texasi-louisianai partvidékről. Az amerikai katasztrófavédelmi hivatal (FEMA) közlése szerint azonban a Rita hurrikán pusztítása a vártnál kisebb károkat okozott, s nem követelt halálos áldozatokat.

A legsúlyosabb anyagi károkról a Louisiana délnyugati részén fekvő Lake Charles városából érkezett jelentés, ahol szemtanúk szerint házakat döntött össze, háztetőket sodort el a forgószél. A mentési munkálatok helyi idő szerint szombat este itt voltak a legintenzívebbek, a háztetőkre menekült embereket helikopterekkel igyekeztek menteni. Houston ugyanakkor megkönnyebbült, a hurrikán szinte teljesen elkerülte, s a városban csupán jelentéktelen károkat okozott.

New Orleansben ismét átszakadt a gát

A Rita kárt okozott fő csapásvonulatától távolabb is. New Orleansben például a hurrikán hozta eső átszakította azokat a gátakat, amelyeket a Katrina hurrikán már tönkretett, és a város egyes részeit ismét elöntötte a víz. Ennek ellenére a hatóságok úgy döntöttek, hogy mintegy 500 katonát kivonnak a városból, a Rita által leginkább sújtott körzetek lakosságának segítésére. Sőt az érintett térségekbe több mint 2000 nemzeti gárdistát vezényelnek.

Louisiana kormányzója, Kathleen Blanco a Rita vártnál szelídebb tombolása ellenére az államot ért újabb nagy csapásról beszélt, rámutatva, hogy mindez jelentős mértékben visszaveti a Katrina utáni helyreállítási munkálatokat.

A Rita heves esőzéseket okozhat a következő napokban Texas keleti, Louisiana nyugati és Arkansas állam déli részén – jelentették szakértők.

Visszatérhetnek

Ray Nagin, New Orleans polgármester vasárnap délután már azt közölte, hogy reméli, hétfőtől visszatérhetnek a városba a korábban evakuált lakosok – adta hírül a BBC. Szintén elkezdődött a Texasból és Louisianaból kitelepítettek hazatérése, amely – hasonlóan a pár nappal korábbihoz – ismét hatalmas forgalmi dugókat okoz az utakon.

Megbénult az olajtermelés

Közben arról is érkezett hír, hogy a hurrikán következtében a Mexikói-öbölben szinte teljes mértékben megbénult az olajkitermelés, amelynek helyreállítására a hatóságok nagy erőfeszítéseket tesznek.


Korábban szakértők úgy becsülték, várhatóan 9 és 18 milliárd dollár között lesz a Rita okozta károk értéke.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.