Külföld

Tárgyalóasztalnál a CDU és SPD vezérek

admin
admin

2005. 09. 22. 17:42

Továbbra is bizonytalan a helyzet Németországban a hétvégi választások után, mivel a legtöbb voksot bezsebelő CDU/CSU és a jelenleg hatalmon lévő SPD is igényt tart arra, hogy az ő jelöltjük legyen a kancellár az elkövetkező négy évben.

Csütörtökön a két párt vezetősége tárgyalóasztalhoz ült. A megbeszélés részleteiről nem sok információ szivárgott ki, de jövő héten – feltehetően szerdán – ismét tárgyalni fognak a felek. Ezt követően dől el véglegesen, hogy lesz-e esetleg nagykoalíció Németországban.

A megbeszéléseket követően az CDU/CSU jelöltje Angela Merkel hangsúlyozta, hogy az SPD-nek is el kell ismernie a választások eredményét, amelyekből egyenesen következik, hogy övék lesz a legnagyobb frakció a Bundestagban, és ők alakíthatnak kormányt. Ezzel szemben Franz Müntefering, SPD-elnök közölte, hogy pártja ragaszkodik egy esetleges nagykoalíció létrejötte esetén ahhoz, hogy Gerhard Schröder legyen a kancellár.

A csütörtöki napon felreppentek olyan hírek a sajtóban, amelyek szerint a SPD ügyrendi úton szét akarja robbantani a CDU és a CSU évtizedek óta fennálló frakcióközösségét. Ezeket a híreket azonban a nap folyamán az SPD frakció-vezetője, Gernot Erler cáfolta. Elmondása szerint ez nem került szóba a párton belüli megbeszélések folyamán. Nincsenek erre vonatkozó konkrét tervek – nyilatkozta a Financial Times Deutschlandnak a politikus.

A vasárnapi német előre hozott választásokon a konzervatívok (CDU/CSU) győztek kis különbséggel, s a mandátumuk is több, mint amennyivel az SPD rendelkezik. Ennek ellenére nem csak a CDU/CSU jelentette be igényét a kormányalakításra, hanem a szociáldemokrata párt is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.