Nagyvilág

Katrina erősségű lett a Rita: Houstont kitelepítik

Elérte a legmagasabb, ötös erősséget a Saffir-Simpson-skálán a Mexikói-öböl partvidékét fenyegető Rita hurrikán - közölte a miami központú amerikai országos hurrikán-előrejelző központ.

A központ tájékoztatása szerint a forgószél sebessége eléri az óránkénti 265 kilométert a Mexikói-öbölben. A Rita hurrikán ereje ily módon megegyezik a Katrina hurrikánéval, amely augusztus végén pusztított az Egyesült Államok déli partvidékén, több mint ezer emberéletet követelve. Az újabb hurrikán szintén a déli partvidéket fenyegeti, a Rita szombat reggel csaphat le a térségben. Houstonban már elrendelték a lakosság kitelepítését.

Bush menekülésre biztat


A helyi hatóságok által kiadott kényszerkilakoltatási utasításokat be kell tartani – jelentette be szerdán az amerikai elnök Washingtonban. Mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy a Rita nem válik olyan megsemmisítő erejű viharrá, mint az Egyesült Államok jó néhány déli államán végigsöprő Katrina hurrikán volt. “Fel kell azonban készülnünk a legrosszabbra” – hangoztatta az amerikai elnök. A hatóságok eddig New Orleansban és a Texas állambeli Galvestonban adtak ki kilakoltatási rendelkezést.


A kubai hatóságok hétfőn és kedden több mint 240 ezer embert, köztük mintegy 12 ezer turistát evakuáltak. Az ítéletidő nyomán megrongálódott vezetékek miatt még napokba telik, mire Havannában teljesen helyreáll a víz-, gáz- és áramszolgáltatás.


A hurrikán várhatólag a hét végén, Texas állam partjainál éri el az amerikai szárazföldet, de az elemzések szerint New Orleansra nézve is veszélyt jelenthet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik