Nagyvilág

Tagadják Gotovina rejtegetését

A horvátországi katolikus egyház, a Vatikán és a horvát rendőrség is tagadta a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyészének állítását, miszerint a háborús bűnök gyanújával körözött Ante Gotovinát egy horvátországi ferences kolostorban bújtatják, és a katolikus egyház védelmét élvezi.

Carla Del Ponte főügyész vádjait a The Daily Telegraph című brit újság ismertette keddi számában. A horvát püspöki konferencia közleményt adott ki, melyben visszautasította a gyanúsításokat, és úgy vélekedett, hogy a hágai ENSZ-törvényszék főügyészének állításai elfogadhatatlanok és megalapozatlanok.

Joaquin Navarro-Valls vatikáni szóvivő az ügy teljes tisztázására szólította fel Del Pontét. Giovanni Lajolo érsek, a Vatikán “külügyminisztere” ugyanis a főügyésszel tartott júliusi találkozóján utalt arra a jogi tényre, hogy a Vatikán államközi kapcsolatokkal foglalkozó államtitkársága a Szentszéknek nem az a szerve, amellyel a hágai ENSZ-törvényszék intézményi szinten együtt tud működni. Lajolo érsek akkor felszólította Del Pontét, hogy részletesen tárja fel az állításait alátámasztó bizonyítékokat annak érdekében, hogy a Vatikán kapcsolatba léphessen az érintett egyházi intézményekkel. A mostanáig lefolytatott szentszéki vizsgálatok ugyanis negatív eredményre vezettek. Del Ponte eddig nem reagált Lajolo kérésére – szögezte le a szóvivő.

Visszafogottabban válaszolt a vádakra Ivo Sanader horvát miniszterelnök. Nem tudja, mire alapozza szemrehányásait a főügyész, de általában higgadtan kell kezelni amit Del Ponte mond – hangoztatta. A miniszterelnök felkérte Del Pontét, hogy továbbítsa a birtokában lévő értesüléseket a zágrábi kormánynak. A zágrábi belügyminisztérium szerint a horvát rendőrség több mint egy éve hírt kapott arról, hogy Gotovina egy horvát egyházi épületben rejtőzködhet, de ellenőrizték az értesülést, és hamisnak találták az információt. Azt azonban, hogy mikor, és milyen egyházi létesítményeket ellenőriztek, nem közölték.

Arra vonatkozólag, hogy napvilágot láttak olyan találgatások is, amelyek szerint Gotovina Bosznia-Hercegovina egyik kolostorában bujkál, a tárca kijelentette: nem kíván szomszédos országokra vonatkozó híreket kommentálni. Hercegovinai lapjelentések ugyanis tudni vélték, hogy radikálsi ferences szerzetesek rejtegethetik Gotovinát az egyház tudta nélkül. Petar Krasic Ferenc-rendi barátot, aki a Horvátországgal határos Masna Lukából származik, az Európai Unióban feketelistára tették Gotovina állítólagos támogatása miatt.

A tábornok, akit horvátországi nacionalista körökben változatlanul hősként dicsőítenek, 2001 óta szökésben van. A 49 éves tábornokot háborús bűnökkel és az emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolják, amelyeket az 1990-es évek elején követett el a Szerbia és Horvátország közötti fegyveres konfliktusban. Elmaradt elfogása is oka volt annak, hogy az Európai Unió nem kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal az eredetileg tervezett március 17-i időpontban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik