Nagyvilág

“Bíbor terv”: Párizs forgatókönyve terror ellen

Párizs két hónapja dolgozik egy titkos akcióterven arra az esetre, ha a madridi és a londoni merényletsorozathoz hasonló terrorcselekmény történne a francia fővárosban - hozta nyilvánosságra a Libération című napilap.

A csak “bíbor tervként” emlegetett forgatókönyv, amelynek hivatalos címe: “Párizs: titkos terv merényletek esetére”, egy komplex akcióterv a mentők, a közlekedési és közbiztonsági szervek, valamint a rendőrségi nyomozók munkájának összehangolására.

A neve elhallgatását kérő rendőrségi tisztviselő a lapnak kifejtette, hogy az 1995-os párizsi merényletek óta felkészültek a terrortámadásokra, de ez az első eset, hogy több helyszínen végrehajtandó sorozatos támadás esetére dolgozott ki forgatókönyvet.

Ha ezentúl a párizsi metróban vagy vasúthálózaton egyetlen támadást követnek el, azonnal a megelőzés elve alapján arra számítanak, hogy egyéb helyeken is robbanás következhet be. Így valamennyi metró és vonat azonnal kiüríthető, amely félmillió utast érint a francia fővárosban és annak környékén. A “bíbor tervnek” megfelelően a metrószerelvényeket a következő megállóban leállítják, és az utasokat a felszínre terelik, mert ha esetleg több kocsiban is van robbanóanyag, a légnyomás hatása kevésbé pusztító az állomásokon, mint az alagútban. Ezzel szemben a vonatokat azonnal leállítják, mert a külvárosokban a pályaudvarok közötti távolság nagyobb – állítja a francia újság.

Támadás esetén a mentőknél az úgynevezett “fehér terv” lép életbe, amely a súlyosabb sérültek helyszíni ellátását, míg a könnyebb sérültek távolabb fekvő kórházakba – Evry és Gonesse nevű külvárosokba – való elszállítását írja elő. Ennek oka, hogy a párizsiak valószínűleg a merényletekhez legközelebbi kórházakba fognak sietni.

A sorozatos terrortámadásra központi telefonszám és internetes oldal is létesül, amelyen mindenki a lehető leggyorsabban értesülhet a halálos áldozatok és a sérültek névsoráról. Ezen kívül megkezdi munkáját az ázsiai szökőár és a Concorde repülőgép balesete során már kipróbált, a katasztrófa áldozatait azonosító rendőrségi iroda.

Ami az igazságügyi nyomozást illeti, a párizsi rendőrség terrorizmuselhárító csoportjának munkáját a robbantások helyszínein a rendőrség kerületi szervei segítik, amelyekhez a fővárosi rendőrség egyéb szervei 2200 tiszttel csatlakoznak – írja a Libération.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik