Nagyvilág

A parlament elutasította Juscsenko kormányfőjelöltjét

Elutasította az ukrán parlament kedden a Viktor Juscsenko államfő által javasolt miniszterelnök-jelölt, Jurij Jehanurov megbízatásának megerősítését.

A kijevi törvényhozásban Juscsenko jelöltje, a dnyipropetrovszki körzet kormányzója 223 támogató szavazatot kapott, azaz hárommal kevesebbet, mint amennyi a 450 fős parlamentben a megerősítéséhez szükséges lett volna.

Az új miniszterelnök személyének kérdése azt követően merült fel, hogy Juscsenko szeptember 8-án menesztette Timosenko miniszterelnököt és kormányát. A leváltást lemondások sorozata előzte meg: először Olekszandr Zincsenko, az államfő kabinetfőnöke, a Juscsenkot hatalomra segítő “narancsszínű forradalom” egyik fő szervezője döntött úgy, hogy távozik posztjáról, az elharapózott korrupcióra hivatkozva. Zincsenko több személyt is megnevezett, köztük az azóta már szintén lemondott Petro Porosenkot, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkárát, de kijutott a bírálatából Olekszandr Tretyakovnak, az elnök egyik közeli munkatársának és Mikola Martinenkónak, az államfőt támogató parlamenti frakció vezetőjének is. A szintén távozott Mikola Tomenko miniszterelnök-helyettes kijelentette: ráébredt arra, hogy egyes emberek lopnak, mások lemondanak. Nem akar semmilyen közös felelősséget viselni olyan emberekkel, akik korrupt rendszert hoztak létre – fűzte hozzá.

A kormány menesztése mindezek ellenére meglepetésnek számított, hiszen a fő frontvonal állítólag Porosenko és Julija Timosenko ukrán miniszterelnök között húzódott, előbbi lemondása pedig azt is jelenhette volna, hogy a kormányfő helyét nem fenyegeti semmi.

Az értelmezést azonban maga az elnök szolgáltatta, aki a Timosenko-kormány leváltása kapcsán maga is sajnálatosnak nevezte a konfliktust, mely kialakult egyrészt a biztonsági tanács és a kormány, másrészt a parlament és a kormány között. „Sokáig bíztam abban, hogy ez csupán egy átmeneti dolog, és ha munkához látnak, akkor nem lesz idő a vitára. Ám ahogy múlt az idő, úgy a helyzet egyre romlott” – fogalmazott Juscsenko hozzátéve, hogy az elnöknek nem az a dolga, hogy dadusként őrködjön a korrekt együttműködés felett. Az új csapatnak egységben, egy emberként kell majd dolgoznia – mondta akkor az államfő.

A Timosenko leváltása után az Európa Bizottság részéről Benita Ferrero-Waldner külügyi biztos szóvivője, Emma Udwin reményét fejezte ki, hogy Juscsenko elnök “gyorsan cselekszik a stabilitás és a folyamatosság megőrzése végett”. A parlament mostani döntése azonban jócskán késleltetheti az új kormány hivatalba állását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik