Nagyvilág

A Lukoil Délkelet-Ázsiában terjeszkedne

Az orosz Lukoil bővíteni kívánja délkelet-ázsiai finomító és feldolgozó kapacitását egyre növekvő üzemanyag kereslete miatt. Elsősorban a hajóüzemanyag termelést, az olajtermékek előállítását és a benzin bekeverést kívánja erősíteni.

A Lukoil már korábban közölte, hogy az elkövetkező évtizedben 2,6 milliárd dollárt szándékozik fordítani finomítási kapacitás-bővítési és marketing-fejlesztési beruházásokra, igaz ennek oroszlánrészét meglévő finomítói modernizálására fordítja a kapacitás növelése és a minőség javítása érdekében.

A finomítók nyereségessége rekord magasságokban szökött tavaly az olajtermék árak feszült világpiaci kínálat közepette elért emelkedésének köszönhetően. Igaz, ez megemelte az aktíva értékeket is, ami eltántorította a Lukoil-t további európai és Egyesült Államokbeli finomító kapacitások felvásárlásától. A Lukoil ennek ellenére is meg kívánja vásárolni a litván Mazeiku finomítót, mivel könnyedén elláthatja csővezetéken nyersolajjal és rendelkezik felvevő piacokkal a Balti-államokban.

A Lukoil már tart fenn benzin bekeverési együttműködést az Egyesült Arab Emirátusokban, holott Oroszországon kívül csak Ukrajnában és Kelet-Európában rendelkezik finomító kapacitással.
Az ázsiai térségben a magas szállítási költségek korlátozzák a Lukoil értékesítéseinek növekedését, ámbár a Kína felé tervezett csővezeték megépítésével ez a helyzet változhat. Kína 2004-ben már a világ második legnagyobb olajfelhasználója volt.

A Lukoil szerint Kína és India rohamosan növekvő olajigénye nagyban hozzájárul a finomítók nyereségességnek fenntartásához és az olajár 50 dollár felett maradásához. A százdolláros árat azonban gazdasági fékező hatása miatt nem fogja elérni. A legnagyobb valószínűség szerint 50 és 65 dollár között mozog majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik