Külföld

A Lukoil Délkelet-Ázsiában terjeszkedne

admin
admin

2005. 09. 20. 18:30

Az orosz Lukoil bővíteni kívánja délkelet-ázsiai finomító és feldolgozó kapacitását egyre növekvő üzemanyag kereslete miatt. Elsősorban a hajóüzemanyag termelést, az olajtermékek előállítását és a benzin bekeverést kívánja erősíteni.

A Lukoil már korábban közölte, hogy az elkövetkező évtizedben 2,6 milliárd dollárt szándékozik fordítani finomítási kapacitás-bővítési és marketing-fejlesztési beruházásokra, igaz ennek oroszlánrészét meglévő finomítói modernizálására fordítja a kapacitás növelése és a minőség javítása érdekében.

A finomítók nyereségessége rekord magasságokban szökött tavaly az olajtermék árak feszült világpiaci kínálat közepette elért emelkedésének köszönhetően. Igaz, ez megemelte az aktíva értékeket is, ami eltántorította a Lukoil-t további európai és Egyesült Államokbeli finomító kapacitások felvásárlásától. A Lukoil ennek ellenére is meg kívánja vásárolni a litván Mazeiku finomítót, mivel könnyedén elláthatja csővezetéken nyersolajjal és rendelkezik felvevő piacokkal a Balti-államokban.

A Lukoil már tart fenn benzin bekeverési együttműködést az Egyesült Arab Emirátusokban, holott Oroszországon kívül csak Ukrajnában és Kelet-Európában rendelkezik finomító kapacitással.
Az ázsiai térségben a magas szállítási költségek korlátozzák a Lukoil értékesítéseinek növekedését, ámbár a Kína felé tervezett csővezeték megépítésével ez a helyzet változhat. Kína 2004-ben már a világ második legnagyobb olajfelhasználója volt.

A Lukoil szerint Kína és India rohamosan növekvő olajigénye nagyban hozzájárul a finomítók nyereségességnek fenntartásához és az olajár 50 dollár felett maradásához. A százdolláros árat azonban gazdasági fékező hatása miatt nem fogja elérni. A legnagyobb valószínűség szerint 50 és 65 dollár között mozog majd.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.