Nagyvilág

Kémeket fogtak és szabadítottak Bászrában

Visszanyerte szabadságát a brit katonai felderítés két álruhás ügynöke, akiket az iraki rendőrség vett őrizetbe Bászrában. Nem hivatalos iraki források szerint a kémeket ostrommal vitték el a börtönből, a britek szerint tárgyalás után adták át az irakiak.

Az iraki belügyminisztérium szerint a két férfit azután vették őrizetbe, miután tüzet nyitottak a helyi rendőrökre. A rendőrség rövid tűzharc után elfogta a polgári rendszámú gépkocsin közlekedő, hagyományos keleti öltözéket és fejfedőt viselő két személyt, akik – mint később kiderült – valójában felderítő feladattal megbízott brit katonák voltak.

Az ügynököket egy fogházba szállították, melynek közelében egy nyolc harckocsiból álló brit egység állomásozott. Hamarosan csődület támadt a páncélosok közelében, a brit katonák bebörtönzését követelő tüntetők vonultak az utcákra, akik kövekkel, égő benzines palackokkal dobálták meg a tankokat.

Két harckocsi kigyuladt; az egyik tankból kiugró katonát, aki megpróbálta megtisztítani a járművet a rádobált égő tárgyaktól, kövekkel dobálták meg. A brit katonák figyelmeztető lövéseket adtak le, mielőtt sorsára hagyták a felgyújtott járműveket.

A két brit felderítő később visszanyerte szabadságát, ennek módjáról iraki és brit részről azonban ellentmondó híreket közöltek.

Az iraki belügyminisztérium egyik tisztségviselője szerint a brit katonák erőszakkal szabadították ki az ügynököket: harckocsikkal rést ütöttek a fogház falán, megostromolták az épületet és kihozták onnan a felderítőket, miközben a zűrzavart kihasználva több tucat iraki őrizetes megszökött. Bászra kormányzója mintegy 150 szökött rabról számolt be.

A brit védelmi minisztérium szóvivője Londonban nyilatkozva közölte: a felderítők szabadon engedéséről tárgyalások útján megállapodtak az iraki hatóságokkal: nem hiszi, hogy a brit egység megostromolta volna a börtönt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik