Nagyvilág

Újabb választás Németországban?

A patthelyzet feloldására képes kispártok megmakacsolták magukat, Merkel és Schröder hiába tárgyalna velük. Vegyes kormány, nagykoalíció vagy újabb választás lehet a vége.

Változnak a választói preferenciák

A német közvélemény-kutató intézetek a választói magatartás megváltozásával indokolják az előrejelzések és a tényleges választási eredmények közötti nagy különbséget. A német választók már nem kötődnek a nagy pártokhoz, és a koalíciós taktikázásokat mind jobban követik. A másik okot, amiért váratlan eredmények születtek, a közvélemény-kutatók abban látják, hogy a kancellárjelöltek és az őket indító pártok iránti szimpátiában hatalmas eltérések mutatkoznak.


Miután a vasárnapi választások eredménye alapján sem a CDU/CSU-FDP koalíció, sem az eddig kormányzó SPD-Zöld szövetség nem nyerte el közösen a mandátumok több mint felét, hétfőn megkezdődtek a tárgyalások a pártok között az esetleges kormányalakításról. A két nagy párt csupán akkor úszhatja meg a nagykoalíciót, illetve az újabb választás kiírását, ha mind a jobbra húzó liberálisok, mind a baloldalhoz közelebb állónak titulált Zöldek támogatását sikerül az egyiknek megszereznie. Szinte félóránként nyilatkoznak a pártok vezetői és tagjai arról, kitől zárkóznak el, és ki felé nyitnának.

A patthelyzet feloldásában döntő szerepet játszó kispártok egyelőre hajtatlannak tűnnek, ha csak a szociáldemokraták vagy az uniópártok nem neveznek meg új kancellárjelöltet, amire azonban egyelőre nincs esély. Német politológusok szerint az is elképzelhető, hogy új választásokat írnak ki.

Merkelt megerősítették

Mivel a kereszténydemokrata uniópárt (CDU) a vártnál jóval gyengébben szerepelt a választásokon, kérdésessé vált a párttagok bizalma a kancellárjelölt iránt. A CDU hétfői elnökségi ülésén azonban megerősítették Angela Merkel pozícióját, vagyis egyértelművé tették, hogy az egész párt a politikus mögött áll.

Mivel a CDU/CSU egyesülés nyerte el a legtöbb parlamenti mandátumot (225), Merkel hétfőn többször hangsúlyozta, hogy ezzel ők váltak a most alakuló országgyűlés legerősebb frakciójává, ezért a kormányalakításra egyértelműen őket kell felkérnie az államfőnek. Merkelnek ebben igaza is van, hiszen a német törvények szerint a legtöbb szavazatot kapott párté a kormányalakítás joga. Merkel minden párttal tárgyalna az esetleges szövetségről, kivéve az új Baloldali Pártot. Ennek ellenére a nap folyamán korábban többször elhangzott az uniópártok politikusaitól, hogy egyértelműen kizárják a szociáldemokratákkal kötendő nagykoalíciót. Sokkal inkább a Zöldek felé kacsingatnak, őket szeretnék átcsábítani saját oldalukra.

Schröder is nyitott

Az eddig kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) hasonló nyitottságot mutatott. Elnökségi ülésük után Gerhard Schröder kancellár bejelentette, hogy pártja a CDU, CSU, FDP és Zöld pároknak is felajánlja a tárgyalási lehetőséget, de a Baloldali Pártot ők is kizárták az egyezkedésből. Az elnökségi ülésen arról is megegyeztek, hogy nem hajlandóak egy esetleges nagykoalíció esetén a kisebbik pártot játszani a CDU/CSU mellett. Ezt a választási eredmények is igazolják, hiszen a szociáldemokraták mindössze 0,9 százalékkal maradtak le az uniópártok mögött.

Andreas Pinkwart, a 8,2 százalékot kapott, uniópárthoz közeli FDP vezetőségének tagja hétfői nyilatkozatában kizárta, hogy bármilyen formában tárgyalnának az SPD-vel. A liberálisok a vasárnapi választások eredményeit úgy látják, hogy az ország leszavazta a korábban kormányzó szociáldemokrata-zöld koalíciót, ezért nem is hajlandóak velük társulni. A liberális párt vezetősége többszöri nyilatkozatával egyértelművé tette, hogy ezen az álláspontjukon nem is nagyon fognak változtatni.

A Zöldek hajlanának

Ugyan szociáldemokratákkal kormányzó Zöld Párt szkeptikus a CD/CSU-FDP koalícióval szemben, nem zárták ki egyértelműen a szövetség lehetőségét. A párt egyik vezetője Claudia Roth úgy nyilatkozott: „Ha Merkel tárgyalni akar velünk, mi szívesen állunk rendelkezésére. Mindenesetre egy koalíció nem a többséghez szükséges mandátum-számok, hanem a pártprogramok kompatibilitásának kérdése. Így Törökország csatlakozásáról illetve a géntechnológiai törvényről tárgyalnánk.” Ezekben a kérdésekben ugyanis erőteljesen eltér az uniópártok és a zöldek véleménye.

Joschka Fischer, a Zöld Párt elnöke Berlinben azt nyilatkozta, nem lát reális esélyt arra, hogy pártja csatlakozna egy esetleges konzervatív kormány megalakításához, mivel az egész kampányuk Angela Merkel, a CDU/CSU párt kancellárjelöltjének politikája ellen irányult. Így a politikusasszony helyett biztosan másik jelöltet várnak az uniópártoktól a kancellári posztra.

Ki a felelős ?

A közvélemény-kutató intézmények szerint Angela Merkel felelős az uniópártok választásokon mutatott rossz szerepléséért, és ezzel a kialakult patthelyzetért is. „Az uniópártok támogatói nem mentek el szavazni, hogy így fejezzék ki, nem értenek egyet a kancellárjelölt személyével. Akik pedig elmentek, inkább a koalíciós partnerre, az FDP-re adták le voksukat. Gerhard Schröder azonban továbbra is megnyerő a választók szemében, amit az is mutat, hogy a kétszemélyes televíziós vita után 3 százalékkal nőtt a szociáldemokraták népszerűsége. A közvélemény-kutatók szerint a jelenlegi eredmények fényében egy nagykoalíció esetén a választók többsége bizonyosan Schrödert látná szívesen a kancellári poszton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik