Nagyvilág

A Slovnaftnak szüksége van az orosz olajara

A Mol Rt., mint a szlovák Slovnaft olajfinomító cég tulajdonosa kérni fogja a Transneft orosz vezetékmonopólium utolsó negyedévi exporttervének korrigálását, ha ténylegesen félhavi mennyiséggel kevesebbet irányoz elő Szlovákia számára, mint a szeptemberrel végződő mostani negyedévben - mondták moszkvai kereskedők pénteken.

A Transneft csekély, 165 ezer tonnás exportbővüléssel számol október-november-decemberben a Barátság olajvezetéken át, de ezen belül a Szlovákiának szánt mennyiség 240 ezer tonnával, 960 ezer tonnára csökkenne, míg a Magyarországra irányuló szállítások (1,5 millió tonna) változatlanok maradnának a pénteken közzétett terv szerint.

A Mol ebben az esetben az orosz energiatárcához és a Transnefthez fordul, elsősorban a Szlovákiának előirányzott mennyiség növelését igényelve – közölték a kereskedők az MTI-vel.

A Mol egyébként arra törekszik, hogy a Lukoillal létrejött ötéves olajszállítási szerződése mellett hosszabb távú importmegállapodást kössön egy másik nagy orosz olajcéggel is az ellátás biztonsága érdekében. Elsősorban a TNK-BP, vagy a Sibneft jöhet számításba, amelyektől a Mol jelenleg is vásárol olajat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik