Nagyvilág

A francia kormány mégsem támogatja a Danone-t

Francois Loos francia ipari miniszter pénteki kijelentése szerint a Danone-nak fel kell készülnie a külföldi vevőtől való védelemre. Igazgatóinak kell kitalálni azt a részvényesi struktúrát, ami egy külföldi felvásárlás ellen megvédi.

Augusztus végén vált ismertté, hogy a francia kormány tíz ágazatot venne fel a külföldi befektetők elől elzárt tevékenységek listájára. Ezek: a hadiipar, a távközlési lehallgatás, a sifrírozás, a biztonsági szolgáltatások, az informatikai biztonságtechnika, a kettős – civil és katonai célra egyaránt alkalmazható – technológiák, a biotechnológia, az oltóanyag gyártás és a kaszinók üzemeltetése.

A sajtóban megjelent lista feltűnően nem tartalmazta az élelmiszeripart, holott éppen ezen a területen robbant ki a lista összeállítását kiváltó politikai felzúdulás a PepsiCo állítólagos kísérlete miatt a Danone megszerzésére.

A francia ipari miniszter akkor azt mondta, elvileg nem ellenzik francia vállalat külföldi felvásárlását, de általában erősíteni akarják a francia cégek versenyképességét és függetlenségét, és egyenlő játékszabályokat akarnak.

A nagyobb értékű vállalat-felvásárlások és -egyesülések engedélyezése vagy elutasítása az Európai Bizottság joga, amely versenyfelügyeleti hatóságként azt is vizsgálja, hogy a kormányok nem próbálják-e kisiklatni az ilyen ügyleteket.

Július végén a PepsiCo állítólag cáfolta a francia piacfelügyeleti hatóságnál, hogy a Danone élelmiszeripari konszern felvásárlását tervezné, de elzárkózott minden, a Danone átvételével kapcsolatban felmerült értesülés kommentálásától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik