Nagyvilág

Egy dollárt meghaladó olajár csökkenés

Egy dollárt meghaladó mértékben csökkent a kőolaj ára pénteken késő délután Londonban és New Yorkban az amerikai kormánynak arra a bejelentésére, hogy a Katrina hurrikán nem okozott komolyabb károkat a Mexikói-öböl víz alatti olajvezetékeiben.

Röviddel 18 óra előtt a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta októberi jegyzése 1,25 dollár gyengüléssel 63,50 dolláron állt.

A londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) az északi-tengeri Brent péntektől legközelebbivé vált novemberi jegyzés 1,33 dollárral 62,33 dollárra süllyedt.

Hétfőn ülésezik a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) Bécsben, ahol az olajügyi miniszterek várhatóan az olajkartell termelési kvótájának az emeléséről döntenek.

Elemzők ugyanakkor rámutatnak arra, hogy az Egyesült Államokban elegendőek a készletek, az olajfinomítóknak nincs szüksége extra kínálatra. Ezt jelzi az is, hogy abból a 30 millió hordóból, amit az amerikai kormány a stratégiai olajtartalékából szabadított fel, hogy az olajfinomítók szükség esetén vásároljanak belőle, csupán 11 millió hordóra mutatkozott kereslet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik