Külföld

Semmi értelme nem volt az olajkészletek felszabadításának

admin
admin

2005. 09. 15. 15:55

A londoni Barclays Capital elemzői szerint a piacra engedett stratégiai olajkészletek fogadtatása bebizonyította, hogy semmi értelme nem volt a készletfelszabadításnak, mert a piacon nem olaj-, hanem olajtermékhiány van.

A City egyik legnagyobb, heti globális olajpiaci helyzetértékeléseket közlő befektetési háza csütörtökön kiadott új jelentésében azt írta: az amerikai stratégiai készletekből felszabadított 30 millió hordó olajból 11 millióra volt kereslet, ebből 10,8 millió hordó “édes” – vagyis alacsony kéntartalmú – könnyűolajra. A piacra engedett 15 millió hordó nehézolajból alig 0,2 millióra futott be vételi érdeklődés.

Ennek egyik legfontosabb üzenete az, hogy jóllehet a Kőolajexportáló Országok Szervezetére (OPEC) erős nyomás nehezedik kitermelésének fokozása végett, a kartell még meglévő fölös termelési kapacitásának teljes egésze nehézolaj, amit “semmilyen varázslatos tulajdonság nem különböztet meg attól a 14,8 millió hordó nehézolajtól, amelyre nem érkezett kereskedelmi mennyiségű vételi érdeklődés” – áll a londoni ház elemzésében.

A Barclays Capital elemzői szerint ez felveti a kérdést, hogy miért nehezedik kitermelésnövelési nyomás az OPEC-re, amikor világos, hogy a piacnak nem kell ez az olajfajta. A kereskedelmi logika azt diktálná, hogy amikor az OPEC-miniszterek a jövő héten találkoznak, vessék el a termeléstöbbletet sürgető követeléseket – írja a jelentés.

Az amerikai stratégiai készletfelszabadítás piaci fogadtatásának másik fő üzenete az, hogy ismét megerősítést nyert: a piac legnagyobb problémája nem a nyersolaj-, hanem az olajtermékek hiány, amely már a Katrina hurrikán előtt is a fő probléma volt, és amelyet a Katrina csak fokozott. Ezt egyértelműen jelzi az az adatsor, amely szerint az Egyesült Államok kereskedelmi olajtermékkészlete jelenleg az ötéves átlag alatt, nyersolajkészlete az ötéves átlag felett van – áll a londoni elemzésben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.