Külföld

A RoszNyefty a Mol partnere Oroszországban

admin
admin

2005. 09. 15. 09:26

Az OAO RuszNyeft (OAO Russneft) lett a Mol tulajdonostársa az oroszországi ZMB vegyesvállalatban, amelynek a szibériai Zapadno-Malobalik olajmezőn van kutatási-kitermelési joga.

A Mol csütörtökön a Magyar Tőkepiacban közölte, hogy az új tulajdonos megkapta az orosz Versenyhivatal jóváhagyását a részesedés megvásárlására.

A magyar olajcég az idén május 2-án jelentette be, hogy az 50 százalékos tulajdonában lévő ZMB vegyesvállalatban a Jukosz részesedését megvásárolta az Aleria Management Inc., a Clermon Systems, Inc, a Bremon Solutions Ltd. és az SW Solutions Inc. Akkor a Mol közölte azt is, hogy e tulajdonosok részesedését akarja megvásárolni az évi több mint 14 millió tonna kőolajat kitermelő RuszNyefty.

Megfigyelők a RuszNyeftyet Kreml közeli magáncégnek nevezik. A társaság egyébként a Mol vetélytársa volt a horvátországi INA privatizációs tenderén.

A Mol a ZMB-ben lévő 50 százalékos részesedése alapján 2004. december 31-én nettó 4,1 millió tonna olajkészlettel rendelkezett a Zapadno-Malobalik olajmezőn. A Mol éves jelentése szerint a mezőfejlesztési fázis befejeztével, 2005 végére a végleges készletértékelés eredményeként további növekedés várható az olajkészletekben. Az olajmezőn a napi kitermelés 2004 végére megközelítette az 55 ezer hordót, a Mol részesedése ebből mintegy 27 500 hordó volt naponta.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.