Nagyvilág

Jól keres a Google

A Google 4,17 milliárd dollárt szerzett részvényei eladásából. Csütörtökön jelentette be a világ egyik legismertebb internetes keresőprogramját üzemeltető amerikai vállalkozás, hogy sikerrel értékesítette 14,16 millió részvényét 295 dolláros árfolyamon.

A pénzre a Google-nak elsősorban új termékek kifejlesztésére volt szüksége, de ebből tudja majd finanszírozni az újabb felvásárlásait is, megtartandó pozícióelőnyét a Yahoo!-val és az eBay-vel szemben.

A Google pár hete ünnepelte egyéves tőzsdei szereplését. Egy évvel ezelőtt papírja bevezetésekor 85 dollár volt az árfolyama, a kereskedés első napja után már több mint 100 dollár, majd idén júliusban csaknem 315 dollár. Más jelentősebb amerikai részvény árfolyama még csak megközelíteni sem tudta teljesítményét.

A Google részvények összértéke 79,6 milliárd dollár. Az idei év első felében a cég a forgalma – ennek 98 százaléka reklámbevétel – 2,6 milliárd dollár volt. Tavaly egész évben 3,19 milliárd dollárra növelte a bevételét a 2003-as 1,46 milliárdról, az adózott eredményét pedig 399 millió dollárra 106 millióról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik