Külföld

Béke a harmincéves aceh-i háború után

admin
admin

2005. 09. 15. 12:00

Életbe lép az indonéz kormány és a Free Aceh Mozgalom közötti békemegállapodás, mely alapján a független államért harcolók megkezdik fegyvereik átadását, az indonéz hadsereg pedig kivonul Aceh-ből – írja a BBC.

Az indonéz kormány és Aceh tartomány lázadói között Helsinkiben idén augusztusban aláírt megállapodás az egyik leghosszabbra nyúlt, közel három évtizedes ázsiai konfliktusnak hivatott véget vetni.

A békemegállapodás értelmében a Szumátra nyugati csücskén fekvő 4 milliós tartomány lázadói, a Szabad Aceh Mozgalom (GAM) gerillái leteszik a fegyvert, és amnesztiában részesülnek, szerephez juthatnak a helyi kormányzásban, míg az indonéz kormányhadsereg jelentősen korlátozza tevékenységét Aceh-ben. A békemegállapodás betartását több mint kétszáz európai uniós és délkelet-ázsiai polgári megfigyelő ellenőrzi, így ez az EU első ázsiai békefenntartó missziója.

A megegyezés értelmében Indonézia kivonja 57 ezer katonája és rendőre több mint felét, csak azokat hagyva a térségben, akiket a helyiek képeztek ki. A Free Aceh Mozgalom 1400 állítólagos tagját már kiengedték a börtönből – néhányan közülük évek óta először tértek vissza falvaikba, amelyeket a szökőár elpusztított.

A tavaly decemberi cunami után az újjáépítéshez szükséges erős külföldi jelenlét meggyőzte az indonéz kormányt és az aceh-i lázadókat a délkelet-ázsiai térség leghosszabb ideje, 1976 óta tartó, több mint 14 ezer halálos áldozatot követelő háborújának befejezéséről.

Még mindig vannak azonban bizonytalan kérdések. A kormány és a hadsereg néhány frakciója ellenzi a megállapodást. A Szabad Aceh Mozgalom egyes egységei is kívül esnek a parancsnokok felügyeletén. A brutális konfliktus évtizedei mindkét oldalon mély bizalmatlanságot eredményeztek. A fegyveres összecsapások várhatóan nem érnek véget – voltak konfliktusok a békemegállapodás aláírása óta is. De úgy tűnik, a mostani megegyezés Aceh legjobb esélye a tartós békére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.