Nagyvilág

Novemberben dönt az EU a regisztrációs adóról

Jelenleg még nem jelent gondot, hogy Magyarország a továbbiakban is fenn kívánja tartani a regisztrációs adót, sőt növeli is annak mértékét – jelentette ki a Világgazdaságnak Kovács László.

Az Európai Unió vám- és adóügyi biztosa annak kapcsán fejtette ki véleményét, hogy kiszivárgott hírek szerint jövőre változik a regisztrációs adó, de továbbra sem igazodik az uniós elvárásokhoz. Kovács László szerint jelenleg valamennyi tagállam saját döntési jogköre, hogy kiveti-e, s ha igen, milyen formában és mértékben a regisztrációs adót. Nincs tehát egyelőre egységes uniós irányelv ebben a kérdésben.

Az vitathatatlan, a regisztrációs adó nagymértékben zavarja a belső piac működését – mondta. Ezért is örül annak, hogy az Európai Bizottság elfogadta javaslatát, miszerint fokozatosan meg kell szüntetni ezt az adónemet, és be kell építeni az éves üzemben tartási adóba.

Az indítvány várhatóan novemberben kerül a pénzügyminiszterek tanácsa elé – jelezte Kovács –, ha ott jóváhagyják, kötelező jelleggel épül be valamennyi tagország törvényhozásába, akár már 2006 januárjától. Az elképzelések szerint 5-10 éves átmeneti időszak alatt, fokozatosan vezethetik be az országok az új szabályozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik