Nagyvilág

Megállapodtak az ENSZ reformjáról

A 191 tagú ENSZ-közgyűlés megállapodásra jutott a világszervezet reformjáról és a fejlődésről kedden, az ENSZ csúcstalálkozója megnyitójának előestéjén.

A New Yorkban szerdán megnyíló háromnapos ENSZ-csúcstalálkozóra a 191 tagállamból 175 állam- vagy kormányfő jelezte részvételét. Sólyom László magyar köztársasági elnök helyi idő szerint szerdán este mondja el beszédét. A magyar államfő a csúcstalálkozón való részvételét számos kétoldalú találkozóra is felhasználja.

A záródokumentumot, amelyet a világ vezetői háromnapos csúcstalálkozójukon fogadnak el pénteken, az ENSZ-közgyűlés egyhangúlag hagyta jóvá a Kofi Annan főtitkár elnökletével megnyílt 60., jubileumi ülésszakán.

Értesülések szerint a találkozó záródokumentuma azonban az elszánáshoz és az alkalomhoz méltatlan módon nagyon vérszegénynek ígérkezik. Az újságíróknak kiosztott, 35 oldalas „kilúgozott”dokumentum három hetes intenzív diplomáciai egyeztetések után létrejött kompromisszum eredménye. A dokumentum jóval alatta marad a Kofi Annan által az eredeti tervben tett nagyszabású javaslatoknak az olyan fő kérdésekben, mint a leszerelés, a tömegpusztító fegyverek terjesztésének tilalma, az emberi jogok és a terrorizmus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik