Nagyvilág

Magyarország még nem közölte az EU-val az áfacsökkentést

Folyamatosan figyeli az Európai Bizottság a magas olajárakra adott tagországi válaszokat, köztük az adócsökkentési terveket - erősítette meg a brüsszeli végrehajtó testület szóvivője szerdán.

A bizottság ülésének egyik fontos témája volt az olajárak miatti problémák kezelése. Az ezt követő sajtótájékoztatón a szóvivő jelezte, hogy a testület megérti a tagországok aggodalmait és kiútkeresését, de közös megoldásokat tart helyes útnak, amelyek nem zavarhatják meg a versenyt az unión belül.

Kovács László illetékes EU-biztos szóvivője, Maria Aszimakopulu egy kérdésre válaszolva közölte, a testületnek hivatalosan még nem jelezték, hogy a magyar kormány az áfa csökkentését tervezi. Mint általános szabályt megismételte ugyanakkor, hogy ez nem lehetséges egy szektorban, hanem a rátát minden ágazatban csökkenteni kell.

Kovács László előző nap azt mondta az MTI-nek: a bizottság nem ellenzi, hogy a tagországok az uniós szabályok adta keretek között az adótartalom csökkentésével mérsékeljék a komoly problémákat okozó magas üzemanyagárakat, ugyanakkor ezt nem tartja célravezető megoldásnak, mivel így a fogyasztók nem kényszerülnek takarékosságra, az olajtermelő országok pedig az olajárak mérséklésére. A bizottság hosszú távú, érdemi megoldást szorgalmaz, így például azt, hogy a tagállamok fordítsanak nagyobb figyelmet és több pénzt az energiatakarékosságra, és gyorsítsák fel az olaj helyett más energiaforrások nagyobb mértékű felhasználását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik