Nagyvilág

Katrina: Bush teljes felelősséget vállalt

Teljes felelősséget vállalt George Bush amerikai elnök az amerikai kormányzat hibáiért a Katrina hurrikán okozta humanitárius válság mentési, segélyezési munkálataiban.

A Katrina hurrikán súlyos problémákat vetett fel válaszadási képességünkben a kormányzat minden szintjén – közölte George Bush, aki beismerte, hogy a szövetségi kormány nem teljesen jól teljesítette feladatát.

Az amerikai elnök David Paulisont, a belbiztonsági minisztérium magas rangú illetékesét nevezte ki hétfőn az Egyesült Államok szövetségi katasztrófavédelmi hivatala (FEMA) új igazgatójává, az aznap lemondott Michael Brown helyébe. Brown támadások kereszttüzébe került amiatt, hogy a kormányzat lassan reagált a Katrina hurrikánra, amely több száz halálos áldozatot követelt, és egymillió embert kényszerített lakhelye elhagyására. Utódlásáról Bush elnök villámgyorsan intézkedett. David Paulison első beszédében ígéretet tett arra, hogy több állandó szállást biztosítanak annak a több tízezer embernek, akit jelenleg ideiglenes menedékhelyeken helyeztek el.

A Katrina halálos áldozatainak száma 657-re emelkedett, miután további holttesteket találtak Louisiana és Mississippi államban. Növelte az áldozatok számát az a 45 halott – idősebb kórházi betegek tetemei -, amelyeket a Memorial Medical Center elnevezésű New Orleans-i kórházban találtak a mentőosztagok. A szerencsétlen áldozatokat nem a hurrikán vagy az ár ölte meg, hanem a forróság, minthogy a természeti katasztrófa nyomán megszűnt az áramszolgáltatás, és nem működött a légkondicionáló berendezés.

Emberölés címén vádat emeltek egy New Orleans-i idősotthon vezetői ellen, amelyben harmincnégyen haltak meg a Katrina hurrikán pusztításakor – közölte kedden Charles Foti, Louisiana állam igazságügy-minisztere. Az idősotthon két vezetője elutasította a helyi hatóságok ajánlatát, hogy elszállítsák az otthon lakóit. Semmit sem tettek, holott a sajtó és a katasztrófaelhárítás több alkalommal is figyelmeztetett a közelgő szélviharra. A harmincnégy idős ember holttestét a múlt héten találták meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik