Nagyvilág

V4: újratárgyalnák az agrártámogatásokat

Az európai uniós mezőgazdasági támogatások kérdésének újratárgyalását követelik Brüsszeltől a visegrádi négyek agrárkamarái, melyek vezetői tárgyalásokat folytattak Rudolf Schwarzböckkel, az európai agrárkamara (COPA) elnökével.

A visegrádiak úgy látják: a térségbeli gazdák a számukra rosszul és kedvezőtlenül megállapított feltételek és egyezségek miatt jelenleg nem versenyképesek nyugat-európai partnereikkel szemben. Ennek a helyzetnek az egyik súlyos következménye, hogy Közép-Európában csökken az állatállomány és nő az agrártermékek behozatala.

A találkozó fő célja az volt, hogy részletesen tájékoztassák a COPA elnökét, miért van olyan súlyos helyzetben az új uniós tagállamok mezőgazdasága a csatlakozás után. Általános meggyőződés, hogy a rosszul beállított támogatási politika szinte megfojthatja az egyes mezőgazdasági ágazatokat.

Rudolf Schwarzböck nem kívánta kommentálni az esetleges diszkriminációval foglalkozó fejtegetéseket, és emlékeztetett, hogy a belépési feltételekről minden állam külön-külön egyezett meg az EU-val. Ígéretet tett azonban arra, hogy a COPA latba veti befolyását a kelet-európai gazdák érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik